What is the ruling of Islamic Law on eating or drinking during the circumambulation?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is disliked (makrūh) to eat or drink during the circumambulation (ṭawāf).
Shaykh al-Islām Imām al-Nawawī states in al-Majmūʿ: "It is disliked to eat or drink during ṭawāf, and the dislikedness of drinking is lighter. Neither of them, nor both together, invalidates the ṭawāf. Al-Shāfiʿī said: 'There is no objection to drinking water during ṭawāf, and I do not consider it sinful; however, I prefer that it be avoided, as refraining from it is more befitting in terms of proper conduct.' Among those who explicitly stated the dislikedness of eating and drinking, and that drinking is the lesser of the two, is the author of al-Ḥāwī."
If, however, a person is in genuine need of drinking, then there is no dislikedness in doing so. In any case, the ṭawāf itself remains valid. And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the Islamic ruling on one who was unable to fast and then regained the ability?
He is not required to make up the fast (Qada) even if he becomes capable of it; whether he regained the ability to fast after paying the fidya (feeding a needy person for each day of missed fasting) or before it, because he was liable for paying it in the first place, so it remains binding upon him. However, if he delayed paying it beyond the first year, nothing is required of him due to the delay. If he is unable to pay it, it does not remain as a debt upon him. And Allah the Exalted knows best.
Does undergoing surgery under anesthesia break the fast?
Anesthesia itself does not break the fast because anesthetic gases have no physical substance (jirm), and subcutaneous anesthesia injections do not reach the body cavity (jauf). However, this is on condition that the person is conscious at some point during the fasting hours:
● If they were awake at the beginning of the day, their fast remains valid.
● If they wake up even for a moment before sunset, their fast is also valid.
However, if the surgery involves the entry of foreign substances into the body cavity, their fast is invalidated, and they must make up for that day later.