Articles

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 09-07-2023

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation

 

"In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful"

 

Abu Hurairah [RAA) narrated that the Messenger of Allah (PBUH) said:

“……. A Muslim is a Muslim’s brother. He does not wrong, desert or despise him……..” {Related by Muslim}.

 

The General Iftaa` Department extends its sincere thanks to the Jordan Hashemite Charity Organization and the Royal Medical Services for their fulfillment of the collective obligation incumbent on all Muslims, and their continuous and organized provision to our brothers in Gaza - based on the royal directives - with some of the requirements of daily life: food, medicine, treatment, and clothing. This helps our brothers in Gaza to stand firm in the face of the difficult circumstances they face.

 

We urge all Muslims to cooperate with the Jordan Hashemite Charity Organization in sending aid to our people in Gaza. Indeed, it is Allah Who grants success.

 

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

What is the ruling on sending blessings and peace upon the prophet (PBUH) after the Adhan?

 

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is a Sunnah to send blessings and peace (As-Salat wa al-Salam) upon the Prophet ﷺ after the Adhan and the Iqamah, for both the caller (Mu’adhin) and the listener. It is permissible to do so aloud after the conclusion of the Adhan. However, it is preferable to maintain a brief pause between the words of the Adhan and the prayers upon the Prophet ﷺ, so that people do not mistakenly assume that sending blessings upon him is an integral part of the Adhan itself. And Allah the Exalted knows best.

I broke my oath and am now obligated to pay the expiation for a broken oath (kaffārat al-yamīn). Would it be valid to fulfill this by inviting the poor and needy to a meal for them to eat from?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
The expiation for a broken oath (kaffārat al-yamīn) is given to the poor (fuqarā') and needy (masākīn), and it must be given in the form of ownership (tamlīk) transferred to them of the required amount — namely, one mudd of the staple food of the locality, or its equivalent monetary value. It isn`t valid to invite the poor or needy to a meal prepared for them to eat from, as this does not constitute "ownership" (tamlīk) but merely "permission to partake" (ibāḥah).
Imam al-Shirbīnī (may Allah have mercy on him) said: "What is intended is that ownership be transferred to them; therefore, providing them with lunch or dinner [as a meal to eat from] isn`t valid." [Summarized from Mughnī al-Muhtāj,Vol. 5/P.50]. And Allah the Almighty knows best.

What is the ruling on swearing an oath by the Prophet ﷺ, and does such an oath take effect according to Imām Aḥmad ibn Ḥanbal, requiring expiation upon its breach?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
Swearing an oath by a created being is disliked (makrūh) in our Shāfiʿī school. Shaykh al-Islām Imām al-Nawawī, may Allah have mercy upon him, states: "Swearing by a created being is disliked — such as swearing by the Prophet, the Kaʿbah, Jibrīl, the Companions, or the Prophet's family. Al-Shāfiʿī, may Allah have mercy upon him, said: 'I fear that swearing by other than Allah the Almighty may constitute an act of disobedience.' The scholars of the school explained this to mean: that is, something forbidden and sinful — indicating that he had some hesitation in the matter. Al-Imām stated: the established position of the school is that it is categorically not forbidden, but rather disliked. Furthermore, whoever swears by a created being, his oath does not take effect and no expiation (kaffārah) is required if he breaks it." [Rawḍat al-Ṭālibīn wa ʿUmdat al-Muftīn, Vol. 11/P.6]
According to the Ḥanbalī school, however, expiation becomes obligatory upon one who swears by our master the Prophet ﷺ and then breaks his oath. Imām al-Bahūtī al-Ḥanbalī, may Allah have mercy upon him, states: "No expiation is required for swearing by other than Allah the Almighty, even if the oath is broken — because expiation was made obligatory for swearing by Allah and His attributes, out of reverence for His names, and nothing else is equal to Him in this regard... except in the case of swearing by our Prophet Muḥammad ﷺ, for expiation becomes obligatory when one swears by him and then breaks the oath. This was explicitly stated in the narration of Abū Ṭālib, because he is one of the two conditions of the two testimonies of faith by which a disbeliever becomes a Muslim. Ibn ʿAqīl held the view that swearing by any of the other prophets, peace and blessings be upon them all, carries the same ruling." [Sharḥ Muntahā al-Irādāt, Vol. 3/P.441]. And Allah the Almighty knows best.