What is the ruling of Islamic Law on shaving body hair and clipping the nails for one who is in a state of major ritual impurity (*junub*)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is recommended for one in a state of major ritual impurity (junub) not to remove anything from his body until after the ritual bath (ghusl). It is stated in Bushrā al-Karīm bi-Sharḥ Masāʾil al-Taʿlīm (p. 135): “It is recommended for one in a state of janābah and the like not to remove anything from his body until after ghusl, because the parts of the body return to him in the Hereafter, and he returns in a state of janābah, as a rebuke to him. Then it is removed from him, except for the original parts. It is said that every hair demands its due for its janābah.”
It is stated in Ḥāshiyat al-Shabrāmallisī ʿalā Nihāyat al-Muḥtāj (Vol.2/p.341): “If he wishes to combine shaving and the Friday ghusl, he should delay the shaving until after the ghusl if he is in a state of janābah, so that the ghusl removes its trace from the hair.” And Allah Almighty knows best.
Who is the one deemed "able" (al-qādir), for whom the uḍḥiyah (sacrificial offering) is sunnah?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The one who is deemed "able" (al-qādir) [to perform the uḍḥiyah, i.e., the sacrifice] is someone who possesses wealth sufficient to acquire the sacrificial animal, over and above what is needed to cover his own living expenses and the living expenses of his wife and children — or of anyone else whose financial support (nafaqah) is legally obligatory upon him — for the day of ‘Eid and the three days of Tashrīq [that follow it], since this is the designated time period for the sacrifice. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on entering the toilet with something containing the remembrance of Allah?
It is disliked to bring into the toilet anything containing a reminder of Allah, such as the Quran or a sacred name (like the name of Allah, Muhammad, etc.). If one does that, etiquette dictates that he conceal it so it is not visible while entering the toilet, either by cupping his hands over it, putting it in his pocket, or inside his shirt if it is a necklace or ring. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.