What is the ruling of Islamic Law on performing the Witr prayer after the Adhan for Fajr prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The time for Witr prayer begins after the ‘Ishā' prayer and ends with the rising of true dawn (al-fajr aṣ-ṣādiq). If a Muslim performs it at any point within this window, it counts as performed on time.
It is also recommended to make up a missed Witr prayer at any time — whether before or after performing the Fajr prayer, or at any other time of day. On the authority of Abū Sa‘īd al-Khudrī (raḍiyallāhu ‘anh), the Messenger of Allah ﷺ said: "Whoever falls asleep and misses the Witr prayer, or forgets it, let him pray it when he remembers, or when he wakes up." (Related by at-Tirmidhī)
Shaykh al-Islām, Imam Ibn Ḥajar al-Haytamī (raḥimahullāh), says: "The time for Witr prayer is between the ‘Ishā' prayer and the rising of dawn, based on the authentic ḥadīth to this effect. If this time has passed, it is permissible for him to make it up (qaḍā') afterward." [Tuḥfat al-Muḥtāj]. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on wudu (ablution) when there is an adhesive substance on the hand that is difficult to remove?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The general principle is: if what is applied to the limbs of wudu' (ablution) does not form a barrier substance preventing water from reaching the skin, then the wudu' is valid despite its presence. However, if these substances prevent water from reaching the skin, the wudu' is not valid with their presence, and they must be removed so that water reaches the hair or skin without any barrier.
Shaykh al-Islam, the Imam an-Nawawi, may Allah have mercy on him, says: "If there is wax, dough, henna, or similar substances on some of his limbs [of wudu'], and this prevents water from reaching any part of the limb, then his purification (tahara) is not valid — regardless of whether the amount is much or little. But if there remains on the hand or elsewhere only the trace and color of the henna, without its substance [i.e., the physical residue itself], or the trace of a liquid oil such that the water touches the skin of the limb and flows over it, though it does not remain [as a barrier] — then his purification is valid." [Al-Majmu' , Vol.1/P.529]. And Allah, the Exalted, knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
When is a child instructed to fast?
A child is instructed to fast at the age of seven if they are capable of fasting and have reached the age of discernment, by analogy to prayer. They should be encouraged but not forced, so they can become accustomed to it. It is obligatory for their guardian, whether a father or another, to instruct them.