Articles

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 09-07-2023

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation

 

"In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful"

 

Abu Hurairah [RAA) narrated that the Messenger of Allah (PBUH) said:

“……. A Muslim is a Muslim’s brother. He does not wrong, desert or despise him……..” {Related by Muslim}.

 

The General Iftaa` Department extends its sincere thanks to the Jordan Hashemite Charity Organization and the Royal Medical Services for their fulfillment of the collective obligation incumbent on all Muslims, and their continuous and organized provision to our brothers in Gaza - based on the royal directives - with some of the requirements of daily life: food, medicine, treatment, and clothing. This helps our brothers in Gaza to stand firm in the face of the difficult circumstances they face.

 

We urge all Muslims to cooperate with the Jordan Hashemite Charity Organization in sending aid to our people in Gaza. Indeed, it is Allah Who grants success.

 

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling on one who sees moisture on his clothes and doubts whether it is semen or pre-seminal fluid (madhy)?

Whoever finds moisture upon waking from sleep and doubts whether it is semen or madhy, and cannot distinguish between them, he may choose between them and act according to his choice. If he wishes, he can consider it semen and perform the ritual bath, or consider it madhy, perform ablution, and wash what it has soiled. This is because if he fulfills the requirement of one of them, he is definitively free from it, and the default is his innocence from the other. And Allah the Almighty knows best.

Is it permissible for the children of a deceased father to settle his debt from the Zakah (obligatory charity) money due on them?

It is impermissible to use the Zakah of one`s money for settling the debts of the deceased. However, children should settle the debts of their deceased parents out of filial piety. And Allah Knows Best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is it permissible to give to the poor from among the People of the Book from the Udhiyah?

Praise be to Allah, and prayers and peace be upon our Master the Messenger of Allah.
 
It is permissible to give to the poor among the People of the Book from a voluntary sacrifice (uḍḥiyyat taṭawwuʿ), just as it is permissible to give charity (ṣadaqah) to them. This opinion is a view (wajh) within the Shāfiʿī school, which was favored by al-Muḥibb al-Ṭabarī and Imam al-Nawawī. [See: Ḥāshiyat Ibn Qāsim al-ʿAbbādī ʿalā Tuḥfat al-Muḥtāj (Vol.9/P.365)]. And Allah Almighty knows best.