For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is considered a woman`s Awrah (parts of the body that must be concealed during prayer) while offering prayer, and is her foot part of it?
A woman`s whole body is considered an Awrah while offering prayer except the hands and the face. Thus, her foot is an Awrah as well. And Allah Knows Best.
Is the son of the sister by breastfeeding considered a mahram in Islam, and is it permissible for a woman to go for Hajj with him?
Everything that is prohibited by lineage is also prohibited by breastfeeding. The son of the sister by breastfeeding is considered a mahram, just like the son of the sister by blood, and it is permissible for him to be her mahram for Hajj and Umrah. And Allah Knows Best.
If a person enters a mosque and finds the congregation in the final tashahhud, which is more virtuous — joining them or waiting for a second congregation to catch the opening takbīr (takbīrat al-iḥrām)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If a worshipper finds a congregation that is about to finish its prayer, and he hopes to catch the entire prayer from the beginning with another congregation, it is more virtuous for him to pray with this first congregation and then repeat the prayer with the second one — provided he does not intend to confine himself to a single prayer. If, however, he intends to perform only one prayer, then it is more virtuous for him to wait for the second congregation rather than joining the first, so that he may attain the reward of congregational prayer for every single rakʿah.
Al-Khaṭīb al-Sharbīnī, may Allah have mercy upon him, states: "If members of a congregation enter the mosque while the imam is in the final tashahhud, al-Qāḍī Ḥusayn held that it is recommended for them to join him in prayer, and that they should not delay in order to form a second congregation. Al-Mutawallī, however, affirmed the opposite view, and al-Qāḍī's own statement elsewhere supports this latter position, which is the relied-upon view. In fact, it is more virtuous for a person who has missed part of the prayer with one congregation, and who hopes to catch another congregation with whom he can attain the entire prayer within its proper time, to delay so that he may catch it in full with them. This applies when he intends to confine himself to a single prayer; otherwise, it is more virtuous for him to pray with the first group and then repeat the prayer with the others." [Mughnī al-Muḥtāj,Vol. 3/P.186] And Allah the Almighty knows best.