Articles

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 09-07-2023

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation

 

"In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful"

 

Abu Hurairah [RAA) narrated that the Messenger of Allah (PBUH) said:

“……. A Muslim is a Muslim’s brother. He does not wrong, desert or despise him……..” {Related by Muslim}.

 

The General Iftaa` Department extends its sincere thanks to the Jordan Hashemite Charity Organization and the Royal Medical Services for their fulfillment of the collective obligation incumbent on all Muslims, and their continuous and organized provision to our brothers in Gaza - based on the royal directives - with some of the requirements of daily life: food, medicine, treatment, and clothing. This helps our brothers in Gaza to stand firm in the face of the difficult circumstances they face.

 

We urge all Muslims to cooperate with the Jordan Hashemite Charity Organization in sending aid to our people in Gaza. Indeed, it is Allah Who grants success.

 

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

What is the ruling on a mother giving the Zakat of her wealth to her children?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is permissible for a mother to give her children from the Zakat if they are among those who are eligible for it—such as being poor (Fuqara), possessing no wealth, and not being sufficiently provided for by the maintenance (Nafaqah) of others. This is based on the statement of the Messenger of Allah ﷺ regarding Zaynab, the wife of 'Abdullah ibn Mas'ud (may Allah be pleased with them both): (Your husband and your children are the most deserving of those upon whom you spend in charity) [Narrated by Al-Bukhari].
 
It is stated in [Al-Hawi al-Kabir, Vol. 8/P.537]: 'As for the wife, it is permissible for her to pay her Zakat to her husband from all the designated shares... Our evidence is the generality of the saying of Allah the Almighty: "Zakat expenditures are only for the poor and for the needy", and the Hadith of Abu Hurairah that the Prophet ﷺ said to Zaynab, the wife of 'Abdullah ibn Mas'ud: (Your husband and your children are the most deserving of those upon whom you spend), and this is taken in its general sense.' And Allah the Exalted knows best.

What is the ruling on making up the regular *rawātib* (sunnah) prayers together with a missed obligatory prayer?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is obligatory to make up (qaḍāʾ) a missed obligatory prayer (farḍ). As for the timed supererogatory prayers (al-sunan al-muʾaqqatah) or the regular rawātib prayers, it is recommended (mandūb) to make them up, even if a long time has passed. Ibn Ḥajar (may Allah have mercy on him) said in his Fatāwā: "It is established in our school that it is sunnah to make up the timed voluntary prayers, by night or by day, even if congregation is not prescribed for them, whether much time has passed or little."
Accordingly, it is recommended to make up the sunan together with the obligatory prayer. And Allah Almighty knows best.
________________________________________
Note on terminology: Al-nawāfil al-muʾaqqatah (timed voluntary prayers) refers to supererogatory prayers tied to a specific time or cause, such as the rawātib (regular prayers before and after the obligatory ones), Duha, and the like. The ruling given here reflects the Shāfiʿī position.

How does one with a continuous condition (like urinary incontinence or non-menstrual vaginal bleeding - mustahada) perform ablution?

A person with a continuous condition must do three things:
1. Not perform ablution except after the prayer time has entered.
2. Change the bag or diaper placed to reduce the flow of urine or blood after the prayer time enters, wash the private part from blood or urine, and perform ablution immediately.
3. Perform the actions of ablution in immediate succession, then pray immediately without delay, unless he intends to pray with the congregation.
It is not permissible for a person with a continuous condition to combine two obligatory prayers with one ablution, as he must perform ablution for each obligatory prayer, even if making it up (qada'). And Allah the Almighty knows best.