Articles

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 09-07-2023

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation

 

"In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful"

 

Abu Hurairah [RAA) narrated that the Messenger of Allah (PBUH) said:

“……. A Muslim is a Muslim’s brother. He does not wrong, desert or despise him……..” {Related by Muslim}.

 

The General Iftaa` Department extends its sincere thanks to the Jordan Hashemite Charity Organization and the Royal Medical Services for their fulfillment of the collective obligation incumbent on all Muslims, and their continuous and organized provision to our brothers in Gaza - based on the royal directives - with some of the requirements of daily life: food, medicine, treatment, and clothing. This helps our brothers in Gaza to stand firm in the face of the difficult circumstances they face.

 

We urge all Muslims to cooperate with the Jordan Hashemite Charity Organization in sending aid to our people in Gaza. Indeed, it is Allah Who grants success.

 

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is it permissible to offer condolences to a non-Muslim?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
 
It is permissible to offer condolences (Ta'ziyah) to a non-Muslim upon the death of their relatives. This constitutes a form of benevolent treatment (Birr) that we have been commanded to observe. Allah Almighty states {what means}: "Allah does not forbid you from those who do not fight you because of religion and do not expel you from your homes—from being righteous toward them and acting justly toward them. Indeed, Allah loves those who act justly." (Surah Al-Mumtahinah, 60:8). And Allah Almighty knows best.

If someone delays making up fasts for a year, can they give fidyah before performing qada?

Yes, it is permissible to give fidyah before making up the missed fasts (qada), because each is an independent obligation, and there is no required order between them. 

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

Does vomiting during the day in Ramadan break the fast?

Intentional vomiting is one of the nullifiers of fasting; whoever vomits deliberately breaks their fast.
However, if vomiting occurs involuntarily, the fast remains valid as long as nothing returns to the body cavity (jauf). If anything is swallowed back, the fast is invalidated.
The Prophet ﷺ said: "Whoever is overcome by vomiting does not have to make up the fast, but whoever induces vomiting deliberately must make it up." [Narrated by Abu Dawood and At-Tirmidhi]