Articles

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 09-07-2023

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation

 

"In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful"

 

Abu Hurairah [RAA) narrated that the Messenger of Allah (PBUH) said:

“……. A Muslim is a Muslim’s brother. He does not wrong, desert or despise him……..” {Related by Muslim}.

 

The General Iftaa` Department extends its sincere thanks to the Jordan Hashemite Charity Organization and the Royal Medical Services for their fulfillment of the collective obligation incumbent on all Muslims, and their continuous and organized provision to our brothers in Gaza - based on the royal directives - with some of the requirements of daily life: food, medicine, treatment, and clothing. This helps our brothers in Gaza to stand firm in the face of the difficult circumstances they face.

 

We urge all Muslims to cooperate with the Jordan Hashemite Charity Organization in sending aid to our people in Gaza. Indeed, it is Allah Who grants success.

 

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is Zakah (obligatory charity) obligatory on indebted merchant?

Debt doesn`t abrogate the dueness of Zakah, thus a debtor who has money, articles of merchandise, or other Zakah funds at his disposal should pay their Zakah.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on taking a medication tablet sublingually during the daytime in Ramadan?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
 
Taking a medication tablet sublingually (under the tongue) during the daytime in Ramadan does not invalidate the fast, since it does not reach the internal cavity (al-jawf) through an open passage.
 
However, if the tablet dissolves and any part of it is swallowed, then the fast is broken.
 
And Allah, the Exalted, knows best.

A group of about thirty young men will go to a farm on Friday. Is it permissible for one of us to deliver the sermon (*khuṭbah*) and lead us in the Friday prayer, or is it necessary to go to the nearest mosque?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The Friday prayer (Jumuʿah) is not obligatory upon a traveler, whether his journey is long or short, if he leaves his place of residence before the time of Fajr begins, according to the Shāfiʿī school. If, however, he sets out on his journey after the Fajr adhān, then he is obliged to perform the Friday prayer, whether in his own town or in any town where the Friday prayer is held.
It is stated in Bushrā al-Karīm (Vol.1/p.383), one of the books of the Shāfiʿī school: “[The Friday prayer] is not obligatory upon a traveler on a permissible journey, whether long or short, if he departs from his place of residence before dawn.” End quote.
Accordingly, if you set out on your journey after Fajr, you are obliged to perform the Friday prayer in the mosque. The same applies if you set out after that, since you would not have fulfilled the conditions for the validity of the Friday prayer, among them: that it be attended by forty men who are free, adult (bāligh), sane, and settled residents of the place where Friday is held. It must be held within a cluster of connected buildings, whether a city, a village, or a district (liwāʾ), for what counts is the gathering of the buildings. And Allah Almighty knows best.