What is the ruling of Islamic Law on a person who abandons prayer after reaching puberty—is he required to make them up?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Making up missed obligatory prayers is an Islamic duty just as performing them in their proper time is obligatory, and taking care of them takes precedence over performing voluntary prayers. This is established by the practice of our Supreme Prophet (peace and blessings be upon him) when the polytheists distracted him on the Day of the Trench from performing the Asr prayer, so he made it up afterward, as well as the Hadith: "Pay Allah what is due to Him, for Allah is most deserving of fulfillment." (Recorded by Al-Bukhari)
Furthermore, it is valid to make up missed prayers at any time.
Whoever has missed a number of prayers and does not know their exact count, it is obligatory upon them to sincerely repent and exert their utmost effort to estimate their number. If they are unable to determine the exact count, they should base it on what is most probable according to their best judgment. They should then make them up gradually; if one performs one missed prayer alongside every current obligatory prayer, the matter becomes easy and manageable, and with the passage of time, one will complete what is owed, Allah willing. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on shaving body hair and clipping the nails for one who is in a state of major ritual impurity (*junub*)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is recommended for one in a state of major ritual impurity (junub) not to remove anything from his body until after the ritual bath (ghusl). It is stated in Bushrā al-Karīm bi-Sharḥ Masāʾil al-Taʿlīm (p. 135): “It is recommended for one in a state of janābah and the like not to remove anything from his body until after ghusl, because the parts of the body return to him in the Hereafter, and he returns in a state of janābah, as a rebuke to him. Then it is removed from him, except for the original parts. It is said that every hair demands its due for its janābah.”
It is stated in Ḥāshiyat al-Shabrāmallisī ʿalā Nihāyat al-Muḥtāj (Vol.2/p.341): “If he wishes to combine shaving and the Friday ghusl, he should delay the shaving until after the ghusl if he is in a state of janābah, so that the ghusl removes its trace from the hair.” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible to give to the poor from among the People of the Book from the Udhiyah?
Praise be to Allah, and prayers and peace be upon our Master the Messenger of Allah.
It is permissible to give to the poor among the People of the Book from a voluntary sacrifice (uḍḥiyyat taṭawwuʿ), just as it is permissible to give charity (ṣadaqah) to them. This opinion is a view (wajh) within the Shāfiʿī school, which was favored by al-Muḥibb al-Ṭabarī and Imam al-Nawawī. [See: Ḥāshiyat Ibn Qāsim al-ʿAbbādī ʿalā Tuḥfat al-Muḥtāj (Vol.9/P.365)]. And Allah Almighty knows best.