For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on congratulating others on the arrival of Ramadan?
Congratulating others on the arrival of Ramadan is permissible.
If someone does it to express their love for worship and the blessings of Ramadan, and congratulates their fellow Muslim, they have done something good.
The Prophet ﷺ said: "Shall I not tell you something that, if you do it, you will love one another? Spread peace (Salam) among yourselves." [Narrated by Muslim]
Giving Salam is a prayer for peace and safety.
Is it recommended (mustaḥabb) for the one offering a voluntary sacrifice (uḍḥiyyat taṭawwuʿ) to eat from its meat?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is highly recommended (Mustahabb) for the person offering a voluntary Udhiyah (sacrificial animal) to eat from its meat, but it is not an obligatory requirement (Wajib). Allah the Almighty says {what means}: "So eat of them and feed the needy who do not beg and the beggar. Thus have We subjected them to you that you may be grateful." (Al-Hajj/ 36)
"So eat of them": This directive is an encouraging recommendation, not a binding command.
The Qani’ (the needy who do not beg): Refers to a poor person who refrains from asking people for help out of dignity.
The Mu’tarr (the beggar): Refers to a poor person who explicitly asks others for assistance. And Allah the Almighty Knows Best.
What is the ruling on offering an Udhiyah on behalf of another with their permission?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible for a person to offer a sacrifice (Udhiyah) on behalf of someone else with their permission, even if the person performing it has not offered a sacrifice for themselves. It is stated in Sharh Manhaj al-Tullab (Vol.5/P.261) by Zakariya al-Ansari: "No one may offer a sacrifice on behalf of another without their permission... as opposed to when permission has been granted." And Allah the Almighty knows best.