What is the ruling of Islamic Law on a latecomer who joins the imam during the standing position of the first rakʿah but was unable to complete the recitation of al-Fātiḥah?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If a latecomer (masbuq) joins the prayer while the imam is standing, he should begin reciting Sūrat al-Fātiḥah immediately, without pausing to recite the opening supplication (duʿāʾ al-istiftāḥ) or the seeking of refuge (taʿawwudh). If the imam bows before he completes al-Fātiḥah, he follows the imam into the bow and leaves whatever remains of al-Fātiḥah — the imam bears it on his behalf.
It is stated in ʿUmdat al-Sālik (p. 47): "If a latecomer finds the imam standing and is confident that he has enough time to recite the taʿawwudh and al-Fātiḥah in full, he may do so. If he is uncertain, he should neither recite the opening supplication nor the taʿawwudh, but rather begin directly with al-Fātiḥah. If the imam bows before he completes it, he follows him into the bow — provided he had not already begun the opening supplication or the taʿawwudh. If he had begun either of them, he continues reciting al-Fātiḥah for as long as he spent on them." And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
My husband discloses all our marital disputes to his family. What is the ruling of Islamic Law on this?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is impermissible to divulge spousal secrets or expose one another's faults, whether during the subsistence of the marriage or after its dissolution. The foundational principle governing marital relations is that it is built upon confidentiality and mutual affection. Divulging marital secrets constitutes a breach of trust and a grave sin.
A husband ought not to resort to his family to complain about his wife over every dispute, nor is the reverse permissible for the wife, especially when such actions lead to stirring up malice and animosity between the spouses or between their respective families.
Islam has enjoined the preservation of secrets in general and commanded against revealing them; safeguarding the privacy of the home holds an even greater priority. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on objecting to the Mosque Imam regarding the joining of prayers due to rain?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for any of the congregants to object to the Imam in the mosque, whether the objection is to demand the joining of prayers or to oppose it; for the general principle is that the Imam possesses the religious knowledge (Al-Ilm al-Shar‘i) that qualifies him to make the decision in this matter. And Allah the Exalted knows best."