Articles

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 09-07-2023

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation

 

"In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful"

 

Abu Hurairah [RAA) narrated that the Messenger of Allah (PBUH) said:

“……. A Muslim is a Muslim’s brother. He does not wrong, desert or despise him……..” {Related by Muslim}.

 

The General Iftaa` Department extends its sincere thanks to the Jordan Hashemite Charity Organization and the Royal Medical Services for their fulfillment of the collective obligation incumbent on all Muslims, and their continuous and organized provision to our brothers in Gaza - based on the royal directives - with some of the requirements of daily life: food, medicine, treatment, and clothing. This helps our brothers in Gaza to stand firm in the face of the difficult circumstances they face.

 

We urge all Muslims to cooperate with the Jordan Hashemite Charity Organization in sending aid to our people in Gaza. Indeed, it is Allah Who grants success.

 

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

 
Are the mother's maternal and paternal uncles, and the father's maternal and paternal uncles, considered among the unmarriageable kin (Maharim)?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
A mother’s maternal uncle and her paternal uncle, as well as a father’s maternal uncle and his paternal uncle, are all considered among the unmarriageable kin (Maharim). And Allah the Exalted knows best.

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling on someone who fasts but does not pray?

A Muslim must be diligent in fulfilling all obligations, and after the Shahadah, prayer is the most important duty.
● If someone abandons prayer out of disregard, they are considered a disbeliever, and their fasting is not accepted.
● If they abandon prayer out of laziness, they are still a Muslim, and their fasting remains valid, but they have committed a grave sin by neglecting prayer.

I own a pharmacy and have only merchandise. A full year (*ḥawl*) has passed and I have no cash. How do I pay the zakāh?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Zakāh must be paid immediately from the day it becomes due, and delaying it is forbidden when one is able to pay it, because it is the right of the poor, and it is forbidden to delay giving people their rights except for a valid Sharīʿah excuse. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “In our school, zakāh must be paid out immediately. Once it becomes due and he is able to pay it, it is not permissible to delay it. If he is unable, he may delay it until he is able. If he delays it after being able, he is disobedient and becomes liable for it.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.5/p.333]
If cash is not available to pay the zakāh and the only option is to pay in installments, he must pay it, even if in installments, from the proceeds of the merchandise that is sold after the time the zakāh became due, by deducting a set amount from each day’s takings. And Allah Almighty knows best.