For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is Zakah (obligatory charity) due on owned land?
Zakah is due on the land used as an article of merchandise and was originally bought for that end. Zakah is due on it at the end of every lunar year. Its value is estimated, and (2.5%) of the total value of all such lands owned by the questioner is given as Zakah. However, no Zakah is due on the land used for building a house, or an agricultural purpose.
What should someone do if they fasted for 30 days in their country, then traveled to a place where people are still fasting?
If a person completes 30 days of fasting in their country and then travels to another country where people are still fasting, they should continue fasting with them until they observe Eid. Even if they have already completed 30 days, he/she should abstain from eating and drinking and join the people of that country because he/she has now become part of that community.
What is the ruling on performing the Istikhara prayer after the Witr paryer?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The Istikhara prayer (Prayer for seeking guidance) is a Sunnah. It consists of two units (rak’ahs) performed outside of the obligatory prayers, after which the person supplicates with the traditionally narrated du’a. It is permissible to perform it before or after the Witr prayer, as the Istikhara prayer is recommended at all times except during the disliked times—the periods in which prayer is prohibited. This is because its specific reason (the Istikhara and supplication) occurs after the prayer itself, and any prayer with a subsequent reason is not permitted during the prohibited times. It should be noted that the two rak’ahs of Istikhara are not fulfilled by performing only one rak’ah, nor by a prostration of recitation (Sajdat al-Tilawah), nor by a funeral prayer (Janazah). And Allah the Exalted knows best.