What is the meaning of the Prophetic statement that a boy is held in pledge (murtahan) for his 'aqīqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The first interpretation: That if the boy dies in infancy without an 'aqīqah having been performed on his behalf, he will not intercede for his parents on the Day of Resurrection. This is the position of Imam Aḥmad ibn Ḥanbal, and Imam al-Khaṭṭābī concurred with him, stating: "The finest of what has been said regarding this matter is the position adopted by Aḥmad ibn Ḥanbal." — [Fatḥ al-Bārī by Ibn Ḥajar,{Vol.9/P.594]
The second interpretation: That the child is likened to a pledged object (marhūn) — one from which full benefit and enjoyment cannot be derived until it is redeemed. A blessing is only made complete upon the one blessed when they fulfil the obligation of gratitude (shukr), and the prescribed expression of gratitude for this particular blessing is what the Prophet ﷺ established as Sunnah — namely, the slaughtering of the 'aqīqah on behalf of the newborn as an act of thankfulness to Allah the Almighty and as a supplication for the wellbeing and safety of the child. This is the position of Mullā 'Alī al-Qārī. See: [Mirqāt al-Mafātīḥ Sharḥ Mishkāt al-Maṣābīḥ, Vol.7/P.2688]
And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on the white discharge (*Al-Qassat al-Bayda'*) if it is in a very small amount—is it considered a sign of purity?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Among the signs of purity (Tahr) for a woman is the white discharge (Al-Qassat al-Bayda'), which is a clear, pure white fluid, regardless of whether it is minimal in quantity, or complete dryness (Jafaf), wherein secretions cease entirely such that if a white cotton cloth is inserted, it comes out completely clean. Once a woman observes either of these two signs, she has attained ritual purity.
Furthermore, another sign of purity is when the duration of the menstrual period exceeds the maximum limit of menstruation, which is fifteen days. If it exceeds this period, it becomes evident that she is experiencing non-menstrual bleeding (Istihadah).
What is the ruling on the use of an inhaler by a *muḥrim* (a person in the state of *iḥrām*)? [An inhaler is a medicinal device used for inhalation, containing various herbal ingredients.]؟
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible for the muḥrim (a person in the state of iḥrām) to use incense (bakhūr), sprays, and inhalers that contain aromatic substances for the purpose of treatment, because the intention is medical treatment, not the use of perfume (taṭayyub). No expiation (fidyah) is required of him for doing so.
It is stated in Ḥāshiyat al-Bujayrimī ʿalā al-Khaṭīb (Vol.2/p.455): “That which is intended for eating or for medical treatment, even if it has a pleasant scent, such as apples, spikenard (sunbul), and the various fragrant spices such as mastic (muṣṭakā), is not forbidden, and no fidyah is due for it, because what is intended for eating or treatment carries no fidyah.”. And Allah Almighty knows best.