Is it required for a discerning child to make the intention at night if they wish to fast?
If a discerning child wishes to fast during Ramadan, they must make the intention at night because intention is one of the pillars of fasting, even though fasting is not obligatory for them.
Is it enough to say Tasbeeh (Saying Subhaana Rabbiya Al-‘Atheem during Rukoo`, and saying Subhaana Rabbiya Al-A‘laa during Sujood ) once, or twice during Rukoo`(Bowing in prayer) and Sujood (Prostration)?
All perfect praise be to Allah, The Lord of The Worlds Yes, saying Tasbeeh once during Rukoo` and Sujood is enough, provided that the worshiper`s attentiveness of the heart isn`t undermined during each. As regards the recompense, it depends on the number of Tasbeeh. And Allah Knows Best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is Zakah (obligatory charity) due on land intended for selling?
Yes, lands intended for trade are valued, and Zakah is paid according to their estimated value after a lunar year had lapsed, but if the owner didn`t pay the due Zakah, then he should do so after selling them.