Articles

The Grand Mufti Denies the Invalidity of Divorce during the Curfew
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 03-07-2023

The Grand Mufti Denies the Invalidity of Divorce during the Curfew

 

His Grace the Grand Mufti of the Hashemite Kingdom of Jordan, Sheikh Abdul Karim Al-Khasawneh, denied what was mentioned in a message that some people are circulating, which attributes to His Grace the statement that divorce that takes place during the days of curfew is invalid.

 

He said that this claim is false and that divorce cases are handled by the Department`s Muftis during this temporary circumstance and in an exceptional manner to facilitate for the citizens. He added that it is necessary that people involved in such cases visit the Department after this epidemic ends to get a written Fatwa.

 

His Grace warned against circulating such rumors via social media and doing so is typical of the hypocrites and a form of lying and fabricating, which are amongst the major sins. Allah the Almighty says {what means}: " It is those who believe not in the Signs of God, that forge falsehood: it is they who lie!" 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling on the ablution of one who washes his arms from the wrist to the elbows?

In the school of Imam al-Shafi'i (may Allah have mercy on him), washing the arms (hands) is achieved by washing the arms completely, from the fingertips to the elbows. Washing only the palms at the beginning is insufficient, as washing them at the beginning is a Sunnah, but after washing the face, it becomes obligatory (fard). The person performing ablution must wash his palms along with the arms after washing the face. If he does not wash his palms, his ablution is invalid and not correct. And Allah the Almighty knows best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the validity of the formula for sending blessings upon our master Muḥammad ﷺ: *"Allāhumma ṣalli wa sallim wa bārik ‘alā sayyidinā Muḥammad wa ‘alā ālihi, ‘adada kamāli-Llāhi wa kamā yalīqu bikamālihi"* ("O Allah, send blessings, peace, and grace upon our master Muḥammad and his family, by the number of Allah's perfection, and as befits His perfection")?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible to send blessings upon our master, the Prophet ﷺ, using the formula mentioned in the question, since sending blessings upon the Prophet ﷺ is an act of devotion legislated in its basic essence, without a specific prescribed wording required outside of the formal prayer itself. It is therefore valid to perform it outside of prayer using any formula. This particular formula involves multiplying the blessings sent upon the Chosen Prophet ﷺ to the number of the perfections of Allah, the Exalted — which are limitless — so that, by Allah's permission, its reward and benefit never cease.
The meaning of "the number of Allah's perfection" is that it is without limit, making the blessings sent boundless, corresponding to His perfection, Glorified is He, which cannot be enumerated or counted. This formula is analogous to the words of our Greatest Prophet ﷺ, as related in the authentic ḥadīth narrated by Imam Muslim: the Prophet ﷺ said to Sayyidah Juwayriyyah (raḍiyallāhu ‘anhā): "Indeed, I said four phrases after you [left], three times, which, if weighed against everything you have said since this morning, would outweigh them: Subḥān Allāhi wa biḥamdihi, ‘adada khalqihi, wa riḍā nafsihi, wa zinata ‘arshihi, wa midāda kalimātihi" (Glory be to Allah, and praise be to Him, by the number of His creation, by His pleasure, by the weight of His Throne, and by the extent of His words). And Allah, the Exalted, knows best.

Is it permissible to delay the ritual purification (ghusl) from major impurity (janabah) until after dawn?

Yes, it is permissible to delay ghusl from janabah until after dawn, as purity from janabah is not a condition for the validity of fasting. However, one must perform ghusl in time to pray Fajr within its designated time.