Articles

The Grand Mufti Denies the Invalidity of Divorce during the Curfew
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 03-07-2023

The Grand Mufti Denies the Invalidity of Divorce during the Curfew

 

His Grace the Grand Mufti of the Hashemite Kingdom of Jordan, Sheikh Abdul Karim Al-Khasawneh, denied what was mentioned in a message that some people are circulating, which attributes to His Grace the statement that divorce that takes place during the days of curfew is invalid.

 

He said that this claim is false and that divorce cases are handled by the Department`s Muftis during this temporary circumstance and in an exceptional manner to facilitate for the citizens. He added that it is necessary that people involved in such cases visit the Department after this epidemic ends to get a written Fatwa.

 

His Grace warned against circulating such rumors via social media and doing so is typical of the hypocrites and a form of lying and fabricating, which are amongst the major sins. Allah the Almighty says {what means}: " It is those who believe not in the Signs of God, that forge falsehood: it is they who lie!" 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Does the 'aqīqah count as valid if it is slaughtered before the seventh day from the birth?

 

 
 
 
 
 

All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The time during which it becomes permissible to slaughter the 'aqīqah begins from the moment the newborn is fully delivered from its mother's womb.
If the animal is slaughtered prior to the birth, it does not count as an 'aqīqah — it is simply considered an ordinary sheep slaughtered for its meat.
And Allah Almighty knows best.

Is it permissible for the person who hasn`t made wudu` (state of minor ritual impurity) to perform the Adhan?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is disliked (Makruh) for a person in a state of minor ritual impurity (Hadath Asghar) to perform the Adhan. However, if he does so, his Adhan is considered valid and fulfills the sunnah of the Adhan despite it being disliked. And Allah the Exalted knows best.

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

Is it permissible to agree with a butcher to purchase the meat of an animal after it has been slaughtered — for instance, by buying the meat of a sheep at a price determined by the weight of its meat following slaughter, at a fixed rate per kilogram? And what is the ruling if the animal is being purchased with the intention of it being an uḍḥiyyah (sacrificial offering)?

 
 
 
 
 

All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is not permissible to sell livestock in the manner of pricing each kilogram of meat after slaughter at a fixed rate, because the meat within the animal prior to slaughter is unseen and unknown. This leads to jahālah (ignorance of the subject matter) and gharar (contractual uncertainty), both of which are among the invalidating factors in sales transactions.
However, it is permissible for the buyer to issue a promise to purchase the meat of the animal after slaughter at a specified price per kilogram, with the actual sale being concluded at the time of weighing the meat — at which point both the quantity of the goods and the total price become known. There is no Sharī'ah objection to this arrangement.
The jurists have stipulated that for a sale to be valid, both countervalues must be present and observable. Al-Khaṭīb al-Shirbīnī, may Allah have mercy upon him, states:
"It is valid to sell a heap of grain whose total measure is unknown to both contracting parties at a rate of one sā' per dirham. This sale is valid because the subject of sale is present and observable, and ignorance of the total price is not harmful since it is known in detail — and uncertainty is thereby lifted."— [Mughnī al-Muḥtāj, Vol.2/P.355]
As for the uḍḥiyyah, the 'aqīqah, and vowed blood sacrifices (al-dam al-mandhūr) — full ownership of the animal must be established prior to slaughter. It is not valid for such animals to be slaughtered while still in the ownership of the butcher. Rather, the animal must be purchased alive and then slaughtered with the intention of uḍḥiyyah or the like. And Allah Almighty knows best.