Articles

Regarding the Disgraceful Scene Shown on a Satellite Channel
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 17-05-2023

 

Statement on the Disgraceful Scene Shown on a Satellite Channel

 

All perfect praise be to Allah the Lord of the Worlds. May His peace and blessings be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.

We, along with all citizens, resented the outrageous scene shown by one of the satellite channels, contradicting all the constants of Islam and the teachings of divine religions. This is since it promotes homosexuality, obscenity and transgression against the virtuous values and ethics of the Jordanian society. Allah the Almighty says {What means}: " Those who love (to see) scandal published broadcast among the Believers, will have a grievous Penalty in this life and in the Hereafter: God knows, and ye know not." {An-Nur, 19}.

 

In light of this, We (Iftaa` Department) emphasize that media has a meaningful message and shoulders the responsibility of instilling noble values and strong morals and ethics, which play a vital role in the upbringing of the future generations. Consequently, this obscene scene defies the morals and the established foundations of committed media in our society. And Allah the Almighty knows best.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is the one who gives up on marriage because he can`t afford it considered sinful?

Marriage is desirable, but one who can`t afford it isn`t considered sinful. However, he should supplicate to Allah, and seek His forgiveness.

What is the ruling on someone who curses the religion or commits an act of disbelief during the day in Ramadan?

Whoever apostatizes (leaves Islam) while fasting, their fast is invalid. Cursing the religion is an act of apostasy (may Allah protect us from it). Such a person must return to Islam by pronouncing the Shahadah (testimony of faith), seek Allah’s forgiveness, refrain from eating and drinking for the rest of the day, and make up for that day’s fast later.

Is it permissible for a woman to shake hands with her brother-in-law?

It is forbidden for the woman to shake hands with her brother-in-law because he isn`t a Mahram (unmarriageable) of hers.