Articles

Regarding the Disgraceful Scene Shown on a Satellite Channel
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 17-05-2023

 

Statement on the Disgraceful Scene Shown on a Satellite Channel

 

All perfect praise be to Allah the Lord of the Worlds. May His peace and blessings be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.

We, along with all citizens, resented the outrageous scene shown by one of the satellite channels, contradicting all the constants of Islam and the teachings of divine religions. This is since it promotes homosexuality, obscenity and transgression against the virtuous values and ethics of the Jordanian society. Allah the Almighty says {What means}: " Those who love (to see) scandal published broadcast among the Believers, will have a grievous Penalty in this life and in the Hereafter: God knows, and ye know not." {An-Nur, 19}.

 

In light of this, We (Iftaa` Department) emphasize that media has a meaningful message and shoulders the responsibility of instilling noble values and strong morals and ethics, which play a vital role in the upbringing of the future generations. Consequently, this obscene scene defies the morals and the established foundations of committed media in our society. And Allah the Almighty knows best.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What are the conditions that must be met for the 'aqīqah to be valid?

All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The 'aqīqah is like the recommended uḍḥiyyah in terms of the type of animal, its age, and its required characteristics — since it is a recommended slaughter and therefore resembles the uḍḥiyyah in its rulings.
It is agreed upon without any difference of opinion that the 'aqīqah is not valid with any animal other than livestock (al-na'am — camels, cattle, and sheep). Likewise, an animal with a disqualifying defect — such as obvious illness, lameness, or blindness in one eye — does not suffice, as has previously been explained in the rulings of the uḍḥiyyah. And Allah Almighty knows best.

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

I hired a private tutor for my son through an academy that sends teachers [to families] and takes a percentage [of their pay]. At the start of the [new] school year, I arranged directly with that same teacher, without the academy's knowledge. What is the ruling on this?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The ruling on this matter depends on knowing the specific terms of the agreement and contract concluded with the academy. If the agreement stipulates that no arrangement may be made with any of the students except through the academy itself, then it is not permissible for you to breach the terms of this contract, based on the words of our master, the Messenger of Allah ﷺ: "Muslims are bound by their conditions." (Related by al-Bukhārī)
However, if the agreement pertains only to teaching a specific subject, and the agreement concludes once that subject is finished, then there is no objection to arranging with the teacher to teach other subjects after the contract period has ended, outside of the academy.
Whatever the case maybe, the teacher must uphold the terms of his contract with the academy. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling on entering the toilet with something containing the remembrance of Allah?

It is disliked to bring into the toilet anything containing a reminder of Allah, such as the Quran or a sacred name (like the name of Allah, Muhammad, etc.). If one does that, etiquette dictates that he conceal it so it is not visible while entering the toilet, either by cupping his hands over it, putting it in his pocket, or inside his shirt if it is a necklace or ring. And Allah  the Almighty knows best.