Is it permissible to consume the meat of a sacrifice (Dhabihah) offered as an act of devotion to Allah, seeking His protection for my family?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible to eat from this sacrifice, and the reward [for it] is according to what is given to the poor. And Allah the Exalted knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is fidyah required for someone who breaks their fast due to a valid excuse?
● If the excuse is permanent, such as a chronic illness with no hope of recovery or old age, then fidyah is required. This means feeding one needy person for each missed fasting day.
● However, if the excuse is temporary, such as menstruation, postnatal bleeding, or a temporary illness, then only making up the missed fasts (qada) is required, and fidyah does not apply.
Some online stores offer a discount on a customer's first purchase — what is the ruling on creating a new account each time a customer makes a purchase in order to obtain that discount?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is obligatory upon a Muslim to uphold honesty in both his words and his actions. Allah the Almighty says {what means}: "O you who have believed, do not betray Allah and the Messenger or betray your trusts while you know." [Al-Anfāl/ 27] And He says {what means}: "O you who have believed, fear Allah and be with the truthful." [Al-Tawbah/ 119]. And the Messenger of Allah ﷺ said: "Whoever deceives us is not of us." (Reported by al-Bukhārī.)
As for creating a new account for the same buyer, the terms and conditions of the website must be observed and respected. If doing so violates those terms, it is not permissible. And Allah the Almighty knows best.