Is it permissible to sleep after the time of the Fajr prayer has begun, with the intention of waking up shortly afterward?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
If a person sleeps after the time of Fajr has begun, with the second adhān, then sleeping is forbidden (ḥarām) at that point, unless he is certain that he will wake up and perform the prayer within its time. And Allah Almighty knows best.
Is bleeding that lasts for nine or ten days considered menstruation (Hayd)?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If the duration of the bleeding does not exceed fifteen days, then all of it is considered menstruation (Hayd), even if the regular cycle ('Adah) has changed. And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on praying behind a disliked Imam?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is mildly disliked (Makruh Tanzihan) for a man—other than the permanent designated Imam (Imam Ratib)—to lead people in prayer if the majority of them dislike him due to a religiously blameworthy reason (Amr Madhmum Shar‘an), such as associating with open sinners (Fussaq), for example. As for the followers who dislike him, the prayer behind him is not disliked for them. However, if less than the majority dislike him, or if the majority dislike him for a reason that is not religiously blameworthy, then his leading the prayer is not disliked. And Allah the Exalted knows best.