Can a menstruating woman listen to the Quran from the radio or television?
Yes, a menstruating woman is allowed to listen to the Quran from the radio or television. What is forbidden for her is reciting the Quran and touching the Mus-haf, but listening is permissible—in fact, it is an act of worship.However, she should not repeat along with the Qur’an or try to keep pace with it.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
"If the fidyah becomes obligatory upon a pregnant or nursing woman because she broke her fast out of fear for her child, is it obligatory from her own wealth, or from her husband's wealth?"
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The fidyah (ransom/compensation payment for breaking the fast) is obligatory from the wife's own wealth, and is not obligatory upon the husband unless he voluntarily chooses to pay it on her behalf.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/P.174): "If the two [the pregnant woman and the nursing mother] fear for the child alone — such as a pregnant woman fearing miscarriage, or a nursing mother fearing that her milk supply would decrease, thereby endangering the child — then both the qaḍā' (making up the missed fast) and the fidyah become obligatory upon them, to be paid from their own wealth." And Allah, the Exalted, knows best.
Is Zakah (obligatory charity) due on owned land?
Zakah is due on the land used as an article of merchandise and was originally bought for that end. Zakah is due on it at the end of every lunar year. Its value is estimated, and (2.5%) of the total value of all such lands owned by the questioner is given as Zakah. However, no Zakah is due on the land used for building a house, or an agricultural purpose.