Must a person refrain from eating for the rest of the day if they break a fast of a vow (nadhr) or a make up fast (qada)?
Whoever observes a vowed fast (nadhr) or a makeup fast (qada) is prohibited from breaking it without a valid excuse. If they break it without a legitimate reason, they are sinful.
However, they are not required to refrain from eating for the rest of the day, because such restraint is only required out of respect for the month of Ramadan, not for other types of fasting.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on deliberately breaking the fast while being capable of fasting?
Whoever intentionally breaks their fast in Ramadan without a valid excuse has committed a major sin and bears great guilt. They must repent, seek forgiveness, refrain from eating and drinking for the rest of the day, and make up for that day after Ramadan.
They have lost an immense reward, which cannot be compensated even by fasting an entire lifetime as a voluntary act, because an obligatory fast cannot be equaled by voluntary fasting.
If the fast was broken through sexual intercourse, the person must:
● Make up for the missed fast (qada), and
● Perform kaffarah by fasting two consecutive months.
● If they are unable to do so, they must feed sixty needy people.
Is it valid to perform the obligatory prayer while sitting?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Standing (Al-Qiyam) while having the ability to do so is one of the pillars (Arkan) of the prayer; the obligatory (Faridah) prayer is not valid without it. However, whoever is unable to stand may pray sitting down. As for voluntary (Nafilah) prayers, it is permissible to pray them sitting even if one is able to stand, but the one sitting receives half the reward of the one who prays standing. And Allah the Exalted knows best.