What is the virtue of Laylat al-Qadr?
It is enough to know its great status that Allah revealed an entire surah about it—Surah Al-Qadr. Moreover, the Quran was first revealed on this night.
Allah says {what means}:
"We have indeed revealed this (Message) in the Night of Power: And what will explain to thee what the night of power is? The Night of Power is better than a thousand months. Therein come down the angels and the Spirit by Allah's permission, on every errand: Peace!... This until the rise of morn!" [Al-Qadr/1-5]
The Prophet ﷺ taught us to observe I‘tikaf in the last ten nights of Ramadan, seeking Laylat al-Qadr. Whoever worships Allah and revives this night will receive the reward of worshiping for a thousand months—excluding Laylat al-Qadr itself.
What is the ruling on a woman who takes medication to delay menstruation for fasting?
If a woman takes medication (to delay menstrual period) and does not experience menstruation, her fast is valid. However, she is not advised to do so unless there is a necessity.
If the medication harms her, even potentially, it is forbidden (haram) for her to take it.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible for the mother to give her children from the Zakah (obligatory charity) of her money?
It is permissible for the mother to give her children from the Zakah of her money if they are Zakah-eligible recipients, and she isn`t obliged to provide for them.