Articles

Regarding the Disgraceful Scene Shown on a Satellite Channel
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 17-05-2023

 

Statement on the Disgraceful Scene Shown on a Satellite Channel

 

All perfect praise be to Allah the Lord of the Worlds. May His peace and blessings be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.

We, along with all citizens, resented the outrageous scene shown by one of the satellite channels, contradicting all the constants of Islam and the teachings of divine religions. This is since it promotes homosexuality, obscenity and transgression against the virtuous values and ethics of the Jordanian society. Allah the Almighty says {What means}: " Those who love (to see) scandal published broadcast among the Believers, will have a grievous Penalty in this life and in the Hereafter: God knows, and ye know not." {An-Nur, 19}.

 

In light of this, We (Iftaa` Department) emphasize that media has a meaningful message and shoulders the responsibility of instilling noble values and strong morals and ethics, which play a vital role in the upbringing of the future generations. Consequently, this obscene scene defies the morals and the established foundations of committed media in our society. And Allah the Almighty knows best.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling on swearing a false oath by the Holy Quran?

Swearing a false oath by the Holy Quran dips the oath-taker in Hellfire, and one who had done so should turn to Allah in repentance, seek His forgiveness, give back rights to whom they belong, and pay the oath expiation.

Is it permissible to pray for mercy for deceased non-Muslims?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
 
Yes, it is permissible to pray for mercy upon them.
 
And Allah Almighty knows best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

My brother works in a conventional bank and gave me one of the gifts distributed to bank employees — what is the ruling on accepting it?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
There is no objection to accepting such gifts, because the physical gift itself does not carry any inherent prohibition — unlike stolen property. Sin does not transfer or extend to the one who receives the gift, for Allah the Almighty says {what means}: "And no bearer of burdens shall bear the burden of another." [Al-Anʿām/164]
The evidence for this is that the Prophet ﷺ himself ate from the food of the Jews, conducted transactions with them, and purchased from them — and it is well known that their wealth was intermingled with ribā. Similarly, the wealth of conventional ribā-based banks is a mixture of the lawful and the unlawful.
Ibn Ḥajar al-Haytamī, may Allah have mercy upon him, states: "It is not forbidden to transact with one whose wealth is predominantly unlawful, nor to eat from it — as al-Nawawī affirmed in al-Majmūʿ." [Tuḥfat al-Muḥtāj, Vol. 9/P.389] And Allah the Almighty knows best.