Articles

Regarding the Disgraceful Scene Shown on a Satellite Channel
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 17-05-2023

 

Statement on the Disgraceful Scene Shown on a Satellite Channel

 

All perfect praise be to Allah the Lord of the Worlds. May His peace and blessings be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.

We, along with all citizens, resented the outrageous scene shown by one of the satellite channels, contradicting all the constants of Islam and the teachings of divine religions. This is since it promotes homosexuality, obscenity and transgression against the virtuous values and ethics of the Jordanian society. Allah the Almighty says {What means}: " Those who love (to see) scandal published broadcast among the Believers, will have a grievous Penalty in this life and in the Hereafter: God knows, and ye know not." {An-Nur, 19}.

 

In light of this, We (Iftaa` Department) emphasize that media has a meaningful message and shoulders the responsibility of instilling noble values and strong morals and ethics, which play a vital role in the upbringing of the future generations. Consequently, this obscene scene defies the morals and the established foundations of committed media in our society. And Allah the Almighty knows best.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

When is it Sunnah to slaughter the 'aqīqah?

All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is Sunnah for the 'aqīqah to be slaughtered on the seventh day from the birth of the newborn. According to the sounder position, the day of birth itself is counted as the first of the seven days. Thus, for example, if the child is born on a Saturday, the 'aqīqah is to be slaughtered on the following Friday. If the child is born at night, the count begins from the day that follows. And Allah Almighty knows best.

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

Is the one offering the sacrifice liable if its meat spoils?

Praise be to Allah, and prayers and peace be upon our Master the Messenger of Allah.
 
If the meat (of the sacrifice) spoils due to the negligence of the one offering the sacrifice in preserving it, or due to improper storage, then he is liable to compensate for the portion due to the poor (which is estimated as half a kilogram of meat). If the sacrifice was a vowed (mandatory) one, then he is liable for all of it.
 
However, if he was not negligent, then there is no liability upon him, because its ruling is the ruling of a trust (like an item left in someone's care). And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on performing voluntary (nafl) prayer during the time of istiwā' (the sun's zenith) on the day of Jumu‘ah (Friday), and is this ruling specific to someone who has come to the mosque to perform the Jumu‘ah prayer?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible to perform voluntary (nafl) prayer during the time of istiwā' (the sun's zenith, i.e., its highest point before noon) on the day of Jumu‘ah (Friday) — whether for someone who is attending the Friday prayer or someone who is not, and whether they are among the people obligated to attend it or not.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.1/P.310): "The more correct position (al-aṣaḥḥ) is that prayer is permissible during this time without restriction — regardless of whether the person will be attending the Jumu‘ah prayer or not." And Allah, the Exalted, knows best.