What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on wiping the front of the head beneath the ḥijāb, and is it permissible to wipe over the ḥijāb if it was put on while in a state of purification (wudu`)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible to wipe the front portion of the head (nāṣiyah) with the fingertips. It is likewise sufficient to place a wet hand over a head covering (ḥijāb), provided the moisture actually reaches the hair beneath it — if it does not, it does not suffice. A head covering is not treated in the same manner as leather socks (khuff) and may not be wiped over in lieu of the head itself.
Imām al-Nawawī, may Allah have mercy upon him, states in al-Majmūʿ (Vol.1/P.407): "If a person is wearing a turban and does not wish to remove it — whether for a valid reason or otherwise — he should wipe the entire front portion of the head... The same ruling applies to whatever a woman wears on her head. If, however, he confines himself to wiping over the turban without wiping any part of the head itself, this does not suffice — and there is no disagreement among us on this point." He further states: "A woman is like a man in the manner of wiping the head... She should insert her hand beneath her head covering so that the wiping falls upon the hair itself. If she places her wet hand over her head covering, our scholars stated: if the moisture does not reach the hair, it does not suffice her." And Allah the Almighty knows best.
There are olive trees within the precincts of the mosque, and my father covers the costs of electricity, water, and other needs of the mosque. Is it permissible for him to take the olive harvest?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
If trees and fruit-bearing crops are planted in a mosque for the mosque itself, they may only be spent on the mosque’s interests. If they were planted for the public way (musabbalah), that is, for the general public, then any Muslim who enters the mosque may eat from them. If the planter’s intention is unknown, they are treated like those dedicated for public use, wherever custom has so run.
It is stated in Tuḥfat al-Muḥtāj (Vol.6/p.295): “The fruit of a tree planted for the mosque within it is not freely permitted without compensation. Rather, the imam spends its equivalent value on the mosque’s interests. The tree left its planter’s ownership here without any verbal declaration because of the evident indication. The case of planting it for the mosque excludes planting it as musabbalah, in which case eating from it without compensation is permissible, and likewise if his intention is unknown, where custom has so run. The tree may be uprooted from the mosque if the imam sees fit. Indeed, if he makes the plot a mosque while a tree stands in it, the imam may uproot it, even if the endower included it within the endowment (waqf).”
The father is a donor (mutabarriʿ), so he is not entitled to take anything in return for his donation to the mosque.
The Ministry of Awqāf is the body that supervises the affairs of endowments, so it must be consulted and the Sharīʿah and administrative instructions regulating such matters must be considered. And Allah Almighty knows best.
How many rak‘ahs are there in Tarawih prayer?
The most complete form of Tarawih prayer consists of twenty rak‘ahs, excluding Shaf‘ and Witr. This is the opinion of the majority of scholars, both past and present, and it is the practiced tradition in the two Holy Mosques.
However, Tarawih is valid with any even number of rak‘ahs, even two rak‘ahs, as long as it is performed with the intention of Qiyam al-Ramadan.