What is the ruling on praying behind a disliked Imam?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is mildly disliked (Makruh Tanzihan) for a man—other than the permanent designated Imam (Imam Ratib)—to lead people in prayer if the majority of them dislike him due to a religiously blameworthy reason (Amr Madhmum Shar‘an), such as associating with open sinners (Fussaq), for example. As for the followers who dislike him, the prayer behind him is not disliked for them. However, if less than the majority dislike him, or if the majority dislike him for a reason that is not religiously blameworthy, then his leading the prayer is not disliked. And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling on Friday Ghusl (ritual bath)?
Friday Ghusl is a confirmed Sunna (Prophetic tradition) even if a person wasn`t in a state of Janbah (ritual impurity), or physically unclean. However, one who doesn`t make Ghusl on Friday isn`t sinful for the Prophet (PBUH) said: "It is good for a Muslim to make ablution for Friday prayer, but it is better to make Ghusul. [At-Tirmithi & Abu Dawood].
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on Jumu‘ah (Friday) prayer for a traveler, and what are the conditions for it to be waived from him?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Jumu‘ah (Friday) prayer is not obligatory upon a traveler, whether on a long or short journey, provided that — according to the Shāfi‘ī school — he departs from his place of residence before the time for Fajr prayer begins, and that he does not intend to stay in the place he travels to for four days or more, excluding the day of arrival and the day of departure. If he intends to stay longer than that, he may not make use of the travel concession simply by arriving in that town. If he begins his journey after the adhān for Fajr has already been called, then Jumu‘ah prayer remains obligatory upon him, whether in his own town or in any town where Jumu‘ah is being held.
It is stated in Bushrā al-Karīm (Vol.1/p.383), from the books of the Shāfi‘ī school: "Jumu‘ah [prayer] is not obligatory upon a traveler on a permissible journey, whether long or short, if he departs from his place of residence before Fajr."
A "short journey" refers to travel covering a distance shorter than that of a long journey — that is, less than (81 km). The traveler begins to be entitled to travel concessions once he passes beyond the built-up limits of his town. And Allah, the Exalted, knows best.