Articles

Statement on the Meeting of the LGBT Persons
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 09-04-2023

 

The Iftaa` Department Calls the Concerned Authorities Regarding the Meeting of the LGBT Persons

 

 

All perfect praise be to Allah the Lord of the worlds. May his blessings and peace be upon our Prophet Mohammad, his family and noble companions.

 

The General Iftaa` Department had followed with interest media reports, according to a foreign magazine, about a meeting held in Amman concerning the LGBT persons.

Accordingly, the Department called the concerned authorities to tackle this problem at its roots and prevent its dissemination in society. Allah The Almighty Says {what means}: "Those who love (to see) scandal published broadcast among the Believers, will have a grievous Penalty in this life and in the Hereafter: God knows, and ye know not." {An-Nur, 19}.

Thanks to Allah, all were keen on adhering to the values and morals of the true Islam proving that these perverted individuals don`t represent our God–fearing society in this blessed Hashemite country. And All perfect praise be to Allah The Lord of The Worlds. 

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What should a person do if they suffer from an incurable illness that prevents them from fasting?

A person who has an illness that is not expected to be cured and prevents them from fasting must feed a needy person one mudd (600 grams) of food (such as wheat or rice) for each missed day instead of fasting.
Allah Almighty says {what means}: "and [in such cases] it is incumbent upon those who can afford it to make sacrifice by feeding a needy person." [Al-Baqarah/184].

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

I bought an apartment, and I am saving money to pay the remaining balance of its price — is zakāh obligatory on this money?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Zakāh is obligatory on all saved/hoarded wealth. Once the total wealth reaches the niṣāb (minimum threshold liable for zakah— equivalent to the value of 85 grams of pure 24-karat gold) and a full ḥawl (lunar year) has elapsed over it, zakāh becomes obligatory at a rate of (2.5%) — even if the wealth is earmarked for basic future needs, and even if the wealth's owner is in debt. Debt does not prevent the obligation of zakāh, nor is it deducted when calculating the zakāh due, based on the general and unrestricted wording of all the Qur'anic verses commanding zakāh, which draw no distinction between someone in debt and anyone else.
It is stated in ‘Umdat as-Sālik, from the books of the Shāfi‘ī school: "If someone possesses exactly the niṣāb, and owes an equivalent amount in debt, zakāh remains obligatory on what is in his possession, and the debt does not prevent this obligation" — meaning, the obligation of zakāh on what is presently in his possession.
The ḥawl (annual cycle) recognized for zakāh, as well as for the other sharī‘ah obligations that Allah, the Exalted, has imposed upon Muslims, is the Hijrī (lunar) year. And Allah, the Exalted, knows best.

Is it permissible for the wife to give the Zakah (obligatory charity) of her money to her poor husband?

Yes, it is permissible for the wife to give from the Zakah of her money to her poor husband. And Allah Knows Best.