Articles

Statement on the Meeting of the LGBT Persons
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 09-04-2023

 

The Iftaa` Department Calls the Concerned Authorities Regarding the Meeting of the LGBT Persons

 

 

All perfect praise be to Allah the Lord of the worlds. May his blessings and peace be upon our Prophet Mohammad, his family and noble companions.

 

The General Iftaa` Department had followed with interest media reports, according to a foreign magazine, about a meeting held in Amman concerning the LGBT persons.

Accordingly, the Department called the concerned authorities to tackle this problem at its roots and prevent its dissemination in society. Allah The Almighty Says {what means}: "Those who love (to see) scandal published broadcast among the Believers, will have a grievous Penalty in this life and in the Hereafter: God knows, and ye know not." {An-Nur, 19}.

Thanks to Allah, all were keen on adhering to the values and morals of the true Islam proving that these perverted individuals don`t represent our God–fearing society in this blessed Hashemite country. And All perfect praise be to Allah The Lord of The Worlds. 

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

Does using a respiratory device (oxygen) affect the validity of fasting?

Using an oxygen device does not affect the validity of fasting because oxygen is a gas with no physical substance.
However, if medicinal substances with physical particles are added to the oxygen, its use would break the fast, as it enters the body cavity through a natural passage.

Is it permissible to sleep before the time of the Fajr prayer begins, with the intention of waking up shortly afterward?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible for a Muslim to sleep before the time of the Fajr prayer begins, intending to wake up and perform the prayer, by setting an alarm or asking someone to wake him. What is to be avoided is that a person sleeps while he predominantly assumes that he will not wake up for the prayer.
If he does not wake up until the time of the prayer has ended, he must make it up. It is recommended that he hasten to make it up as soon as he wakes, and likewise recommended that he make up its sunnah along with it.
It is stated in al-Majmūʿ by Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him): “Whoever was obliged to pray and did not pray until the time passed must make it up, because of the saying of the Prophet (peace and blessings be upon him): ‘Whoever sleeps through a prayer or forgets it, let him pray it when he remembers it.’ It is recommended that he make it up immediately, because of the ḥadīth we have mentioned. If he delays it, that is permissible, because it is reported that the Prophet (peace and blessings be upon him) missed the Fajr prayer and did not pray it until he had left the valley. Had it been required immediately, he would not have delayed it. Abū Is-ḥāq said: If he left it without a valid Sharia excuse, he must make it up immediately, because he was negligent in delaying it.”
It is therefore the duty of every Muslim to keep the prayer in its proper time, seeking help from Allah the Exalted and striving against the self to do so. And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on a woman who learns of her divorce or her husband's death after her *ʿiddah* has ended? And does the *ʿiddah* of a woman who abandoned mourning (*iḥdād*) for the whole period of the *ʿiddah*, or part of it, still end, even though she knew that abandoning it is forbidden?**

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The waiting period of a widow who is not pregnant is four months and ten days, based on the saying of Allah Almighty (which means): “And those of you who die and leave wives behind, they shall wait concerning themselves for four months and ten days” [al-Baqarah/234]. If she is pregnant, her ʿiddah ends with the delivery of her child. The ʿiddah is calculated by lunar months and begins from the date of death.
If her ʿiddah ends before she learns of her husband’s death, or of his divorcing her, she does not observe the ʿiddah upon learning of it, because her ʿiddah has already ended.
It is stated in al-Bayān fī Madhhab al-Imām al-Shāfiʿī (Vol.11/p.41), one of the books of the Shāfiʿī school: “If a man divorces his wife, or dies while he is absent from her, her ʿiddah is from the time of the divorce or from the time of death. If she does not know of the divorce or the death until her ʿiddah period has ended, then her ʿiddah has ended. If she learns of it before the end of the ʿiddah period, she completes her ʿiddah counting from the time of the divorce or death.”
As for a woman who abandoned mourning throughout the ʿiddah while knowing that it is forbidden, she is sinful, although her ʿiddah has nonetheless ended. And Allah Almighty knows best.