For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
A woman made a wig for herself from her own [previously shed] hair, which she wears on her head after having lost her hair [due to hair loss]. Is this permissible?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Since the hair belongs to the woman herself, the wig can be removed during the obligatory ghusl (ritual bathing), and part of the head can still be wiped during wuḍū' (ablution), there is no sharī‘ah objection to making this wig — provided she does not appear wearing it in front of non-maḥram men (Any males outside a woman's immediate family whom she is permitted to marry under Islamic law), since it is not permissible for them to look at a woman's detached hair.
It is stated in Rawḍat aṭ-Ṭālibīn wa ‘Umdat al-Muftīn: "Whatever it is not permissible to look at while still attached [to the body] — such as the male genitalia, a free woman's forearm, the hair of her head, and a man's pubic hair, and similar matters — it remains unlawful to look at even after it has been detached [from the body], according to the more correct position (al-aṣaḥḥ)." And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on performing prayer on the upper floors of al-Masjid al-Ḥarām?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Facing the actual structure of the Ka‘bah (‘ayn al-Ka‘bah) is one of the conditions for the validity of the prayer. The scholars have clarified what is meant by "the actual structure of the Ka‘bah."
Imam ash-Sharwānī (raḥimahullāh) said: "What is meant by its ‘ayn (actual structure) is its physical body, or the airspace directly aligned with it — if the person praying is not inside it. But if he is inside it, then the airspace alone does not suffice; rather, the actual physical structure must be faced, such that even if he faces a projecting part of it measuring roughly two-thirds of a dhirā‘ (cubit) or more, this would be sufficient." [Ḥāshiyat ash-Sharwānī ‘alā Tuḥfat al-Muḥtāj, Vol.1/P.484]
Sheikh al-Qulyūbī (raḥimahullāh) said: "Unlike one who prays outside it — i.e., outside the Ka‘bah — for him the airspace (directly above it) suffices, even if he is higher than it, or even if he is at the location where it (hypothetically) has been demolished." [Ḥāshiyat al-Qulyūbī ‘alā Sharḥ al-Minhāj, Vol.1/P.154]
Accordingly, the prayer is valid on the upper floors of al-Masjid al-Ḥarām, even though these floors are higher than the roof of the Ka‘bah itself. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on eating or drinking during the first Adhan?
It is permissible to eat and drink during the first Adhan because it takes place before the break of dawn. The purpose of this Adhan is to notify Muslims of the approaching dawn so they can prepare to stop eating when they hear the second Adhan.