What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on wiping over socks?
It is not permissible to wipe over most common socks today because the conditions for wiping are not met. The concession was reported for wiping over leather socks (khuff) and socks (jowrab) with conditions: They must be thick, not allowing poured water to penetrate, enable one to walk in them, be worn while in a state of purity (from ablution), cover the entire foot up to the ankles (meaning covering the protruding ankle bones), and not be torn. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on one who died owing debts and left no wealth? Is it obligatory upon the heirs to settle these debts?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The general rule is that if a person dies owing rights to other people, such as debts, these are settled from his estate, if he left any wealth, before the estate is divided. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “The believer's soul is suspended by his debt until it is settled for him.” Graded ḥasan by al-Tirmidhī. Repayment of debts takes precedence over the heirs’ right to inheritance.
If the deceased left no estate, or left wealth that was insufficient to cover his debts, it is not obligatory for the heirs to pay from their own wealth, but it is recommended for them to do so, because the deceased’s dhimmah (legal liability) remains occupied by the debt. It is reported in some narrations that he remains held in suspension until his debt is paid, and it is not part of filial righteousness for a child to leave his father’s dhimmah burdened with debt.
All of the children may contribute to settling the debt on behalf of their father and cooperate in doing so, even in installments, according to their ability. And Allah Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.