What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the Du`a (supplication) of Istikhara (guidance prayer)?
O Allah, I consult You as You are All-Knowing and I appeal to You to give me power as You are Omnipotent, I ask You for Your great favor, for You have power and I do not, and You know all of the hidden matters. O Allah! If you know that this matter (then he should mention it) is good for me in my religion, my livelihood, and for my life in the Hereafter, or he said: "for my present and future life" then make it (easy) for me. And if you know that this matter is not good for me in my religion, my livelihood and my life in the Hereafter, or he said: "for my present and future life" then keep it away from me and take me away from it and choose what is good for me wherever it is and please me with it."
What is the ruling on praying seated due to severe obesity, given that I experience hardship in performing the prayer — especially when rising from the ground after sujūd to perform the next rak‘ah?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Standing, when one is able to do so, is a pillar of the prayer. However, whoever would experience severe, intolerable hardship, or fears harm to himself or to a limb due to obesity, or finds that standing causes him to lose his khushū‘ (humble focus and concentration) in prayer, then there is no objection to his praying seated on a chair or on the ground, performing rukū‘ (bowing) and sujūd (prostration) through gesture — provided that the gesture for sujūd is made lower than that for rukū‘. Whoever is able, at any point, to properly perform any one of these pillars, is obligated to perform it in full; for omitting it is a concession that applies only in cases of genuine inability. The Prophet ﷺ said: "When I command you to do something, do of it whatever you are able." (Related by al-Bukhārī). As the scholars of fiqh have established: what remains possible is not waived on account of what is difficult.
The criterion for determining genuine inability, as chosen by Imam al-Ḥaramayn al-Juwaynī (raḥimahullāh), is that the worshipper experiences hardship that causes him to lose his khushū‘.
As for voluntary (nafl) prayer, there is no objection to performing it while seated, even if one is able to stand. However, rukū‘ and sujūd must still be performed [in their proper physical form] by anyone who is able to do so. And Allah, the Exalted, knows best.
Can an Udhiyah be made up if its time is missed?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If the sacrificial animal (udhiyah) is a voluntary (nafl) offering and its prescribed time is missed after the three days of Tashriq have ended, then it is not to be made up as a sacrifice; rather, it becomes merely a sheep for meat.
However, if it was a vowed (nadhr) sacrifice and its time is missed, then it must still be slaughtered, and the slaughtered animal is to be treated as it would have been during its prescribed lawful time. And Allah Almighty knows best.