What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on a suitor (khāṭib) going out alone with his fiancée before the marriage contract is concluded?
It is unlawful for a suitor, prior to the marriage contract , to do anything that would be unlawful for any non-maḥram man — including touching his fiancée, being secluded with her (khalwah), or seeing her without her complete sharī‘ah-compliant covering — even after the recitation of al-Fātiḥah (This is a cultural custom to seek Allah's blessing (barakah) and mark mutual consent) and the family's approval [of the engagement]. This is because the engagement, without the formal marriage contract, does not render unlawful matters permissible. And Allah, the Exalted, knows best.
When is the prayer considered *adāʾ* (performed within its time): upon rising from the bowing (*rukūʿ*), or after rising from the prostration (*sujūd*)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Whoever catches one complete rakʿah within the prayer's time has caught the prayer as an on-time (adāʾ) prayer. The rakʿah is complete when the worshipper raises his head from the second prostration (sajdah), even if he has not yet reached the degree of standing in which the recitation is valid.
It is stated in Nihāyat al-Muḥtāj (Vol.1/p.378): "What is meant by the rakʿah is the completion of all of it, with its two prostrations." End quote.
And in Ḥāshiyat al-Shabrāmallisī: "(His saying: 'a rakʿah') means that he raises his head from the second prostration, even if he has not reached the degree in which the recitation is valid." And Allah Almighty knows best.
________________________________________
Note on terminology: Adāʾ refers to performing the prayer within its prescribed time, as opposed to qaḍāʾ (making it up after its time has ended).
Does passing wind from the anus affect ritual purity?
Ablution is nullified by the passing of wind from the anus, but washing the anus is not required as wind leaves no impurity.