Can someone break a make up fast (qada) after beginning it?
Once a person begins a make up fast (qada), it is prohibited to break it.
If they break it without a valid excuse, they are sinful, and the missed Ramadan fast remains a debt upon them.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on selling sacrificial animals (udhiyah) described with specific attributes and authorizing an agent to slaughter them?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Selling sacrificial animals (udhiyah) that are described with specific attributes is permissible. This falls under the category of a salam sale (forward sale) if conducted using the terminology of salam, and under the category of a regular sale if not using the terminology of salam.
As for authorizing the seller to slaughter the sacrificial animal, the basic principle is that it is permissible, because the agent (wakil) stands in the place of the principal (muwakkil) in achieving his objective. This is a contract that the principal (the buyer) is entitled to perform himself, so authorizing another (the seller) to do so on his behalf is valid.
However, it is a condition for authorization to slaughter that the intention (niyyah) is present either at the time of slaughter or at the time of handing over the sacrificial animal to the agent. The basic principle is that the sacrificial animal must be specifically designated, as it is an act of worship. It is not required to designate it at the time of slaughter; rather, it is valid to do so before that.
It is permissible for the principal either to delegate the intention to the agent or to formulate it himself when authorizing the agent to slaughter. However, the sacrificial animal must be designated, even if at the time of slaughter, by the agent.
It is obligatory to designate the sacrificial animals so that each person offering a sacrifice receives his own specific animal. Therefore, charitable organizations and companies must take this into consideration and establish a specific mechanism that ensures no mixing of sacrificial animals occurs, so that each person offering a sacrifice receives his own designated animal. And Allah Almighty knows best.
I own a pharmacy and have only merchandise. A full year (*ḥawl*) has passed and I have no cash. How do I pay the zakāh?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Zakāh must be paid immediately from the day it becomes due, and delaying it is forbidden when one is able to pay it, because it is the right of the poor, and it is forbidden to delay giving people their rights except for a valid Sharīʿah excuse. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “In our school, zakāh must be paid out immediately. Once it becomes due and he is able to pay it, it is not permissible to delay it. If he is unable, he may delay it until he is able. If he delays it after being able, he is disobedient and becomes liable for it.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.5/p.333]
If cash is not available to pay the zakāh and the only option is to pay in installments, he must pay it, even if in installments, from the proceeds of the merchandise that is sold after the time the zakāh became due, by deducting a set amount from each day’s takings. And Allah Almighty knows best.