Is it permissible to include others in the reward of one`s sacrifice?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible for the person offering an Udhiyah (sacrificial offering) to include others in the spiritual reward of the sacrifice. However, it is not permissible for multiple people to jointly share the purchase price of a single sheep or goat, unless one person gifts the money to the other.
It is stated in Mughni al-Muhtaj (6/137) by Al-Khatib al-Shirbini:
"If a person includes someone else in the reward of his sacrifice and slaughters it on his own behalf, it is permissible."
It should be carefully noted that including someone else in the reward of one's sacrifice is completely distinct from offering a sacrifice on behalf of someone else. And Allah the Almighty Knows Best.
Is it permissible for a wife to leave her house without asking her husband?
It is impermissible for the wife to leave her house without asking her husband except for a sound reason.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
How does one with a continuous condition (like urinary incontinence or non-menstrual vaginal bleeding - mustahada) perform ablution?
A person with a continuous condition must do three things:
1. Not perform ablution except after the prayer time has entered.
2. Change the bag or diaper placed to reduce the flow of urine or blood after the prayer time enters, wash the private part from blood or urine, and perform ablution immediately.
3. Perform the actions of ablution in immediate succession, then pray immediately without delay, unless he intends to pray with the congregation.
It is not permissible for a person with a continuous condition to combine two obligatory prayers with one ablution, as he must perform ablution for each obligatory prayer, even if making it up (qada'). And Allah the Almighty knows best.