Articles

King Bestows State Centennial Medal on Iftaa` Department
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 11-10-2022

King Bestows State Centennial Medal on Iftaa` Department

 

His Majesty King Abdullah II bestowed the State Centennial Medal on the General Iftaa` Department (9/10/2022) for its adherence to the moderate centrist Islamic method of fatwa and avoiding aberrant fatwas. 

The State Centennial Medal was received by Sheikh AbdulKareem AlKhasawneh during the celebration of Prophet Mohammad`s birth anniversary held by the Ministry of Awqaf and Islamic Affairs at the King Abdullah I Mosque in Amman.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is it permissible to give multiple mudds (portions) of fidyah to a single person?

Yes, it is permissible to give multiple mudd of fidyah to a single person, because each day of fasting is considered an independent act of worship.

If someone regularly fasts the six days of Shawwal, are they obligated to fast them every year?

A person is not obligated to fast the six days of Shawwal every year, even if they have made it a habit. However, someone who regularly performs a good deed should not abandon it as long as they are able.

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling on istinja' after urination, and is it done with water and soap or with water only?

Istinja' from urine and stool is obligatory. It is permissible to perform istinja' with water alone, or with toilet paper alone. The best way is with toilet paper then water. If one wishes to suffice with one of them, then water is better. And Allah the Almighty knows best.