For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible for one to give the Zakah (obligatory charity) to his indebted brother?
It is permissible for one to give the Zakah to his brother if he was indebted, or poor.
Must a person refrain from eating for the rest of the day if they break a fast of a vow (nadhr) or a make up fast (qada)?
Whoever observes a vowed fast (nadhr) or a makeup fast (qada) is prohibited from breaking it without a valid excuse. If they break it without a legitimate reason, they are sinful.
However, they are not required to refrain from eating for the rest of the day, because such restraint is only required out of respect for the month of Ramadan, not for other types of fasting.
If the menses lasted for over than 9 to 10 days, considered menstruation?
If the duration of the bleeding does not exceed fifteen days, it is all considered menstruation, even if the usual pattern changes.