Is it permissible for the guardian to give Sadaqa (voluntary charity) from the money of the orphans?
It is impermissible for the guardian to donate from the money of the orphans because he is entrusted with the safekeeping of that money, and is prohibited from donating it.
What is the ruling on eating or drinking during the second Adhan?
It is not permissible to eat or drink during the second Adhan because it announces the break of dawn and the obligation to start fasting. Allah Almighty says {what means}:"and eat and drink until you can discern the white streak of dawn against the blackness of night." [Al-Baqarah/187].
Whoever eats or drinks during this time invalidates their fast, and they must refrain from eating for the rest of the day and make up for the missed fast later.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on discharges two or three days before the expected period of menstruation and the light-colored blood accompanying it? Must the woman abstain from prayer during this period?
If the total duration of these blood-tinged discharges reaches a day and a night (24 hours) or more, it is considered menstruation. If their total does not exceed 24 hours, it is not considered menstruation but is irregular bleeding (dam al-fasad). Each woman has specific cases for which she should ask the scholars. And Allah the Almighty knows best.