What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on a woman who learns of her divorce or her husband's death after her *ʿiddah* has ended? And does the *ʿiddah* of a woman who abandoned mourning (*iḥdād*) for the whole period of the *ʿiddah*, or part of it, still end, even though she knew that abandoning it is forbidden?**
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The waiting period of a widow who is not pregnant is four months and ten days, based on the saying of Allah Almighty (which means): “And those of you who die and leave wives behind, they shall wait concerning themselves for four months and ten days” [al-Baqarah/234]. If she is pregnant, her ʿiddah ends with the delivery of her child. The ʿiddah is calculated by lunar months and begins from the date of death.
If her ʿiddah ends before she learns of her husband’s death, or of his divorcing her, she does not observe the ʿiddah upon learning of it, because her ʿiddah has already ended.
It is stated in al-Bayān fī Madhhab al-Imām al-Shāfiʿī (Vol.11/p.41), one of the books of the Shāfiʿī school: “If a man divorces his wife, or dies while he is absent from her, her ʿiddah is from the time of the divorce or from the time of death. If she does not know of the divorce or the death until her ʿiddah period has ended, then her ʿiddah has ended. If she learns of it before the end of the ʿiddah period, she completes her ʿiddah counting from the time of the divorce or death.”
As for a woman who abandoned mourning throughout the ʿiddah while knowing that it is forbidden, she is sinful, although her ʿiddah has nonetheless ended. And Allah Almighty knows best.
Is the multiplication of reward for prayer in the sanctuaries of Makkah and Madīnah limited to the obligatory prayer, or does it include the voluntary prayer as well?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is no difference between the obligatory (farḍ) and the voluntary (nafl) prayer in the ḥadīth on the multiplication of reward in the two Sanctuaries (al-Ḥaramayn), because the authentic ḥadīths are unrestricted and general in wording. It is therefore not permissible to restrict or specify them without evidence. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “Our school holds that the superiority of prayer in the two mosques of Makkah and Madīnah is not limited to the obligatory prayer, but includes both the obligatory and the voluntary.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.8/p.476]
The multiplication of reward applies to whoever prays in al-Masjid al-Ḥarām or anywhere within the sanctuary (ḥaram). Al-Shirwānī (may Allah have mercy on him) said: “The more correct view according to al-Nawawī is that the multiplication of the prayer’s reward covers the whole sanctuary, and is not limited to the mosque, nor to Makkah itself.” [Tuḥfat al-Muḥtāj with the glosses of al-Shirwānī and al-ʿAbbādī, Vol.10/p.95]. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on offering a sheep as a sacrifice (Udhiyah) if its fat-tail is sound, except that when it was young, the tip of its fat-tail was cut so that it would grow larger? And what is the ruling in case of doubt regarding the amount that was cut?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Cutting a minor, insignificant portion from the tip of an animal's fat-tail (al-alyah) to encourage it to grow larger is not considered a defect, and it does not prevent the animal from being valid for sacrifice (Udhiyah).
It is stated in Tuhfat al-Muhtaj (Vol.9/P.352): "There is some scholarly deliberation regarding the common practice of cutting the tip of the fat-tail so that it grows larger. It could potentially be likened to a partial cut of the ear—supported by the jurists' general rule: 'even if it is a small amount.' On the other hand, if it is an exceptionally minor cut, it might have no effect on validity. This is explicitly clarified by the juristic exception to the general rule, which states that cutting a tiny piece from a large limb causes no harm. This latter view is more well-founded.
Furthermore, I found that some scholars investigated this matter and concluded: 'It should not affect validity if a custom-sanctioned portion of its fat-tail is removed during its youth to make it grow larger and look better, just as castrating a male animal causes no harm.' However, applying this unconditionally contradicts the established texts of the jurists, as understood from what I have laid out; thus, the restriction I specified is what must be relied upon."
Similarly, it is mentioned in Nihayat al-Muhtaj (8/135): "If a small piece is cut from the fat-tail to help it grow larger, the most well-founded view is that the sacrifice remains valid, as was given in a formal legal verdict (Fatwa) by my father [Shihab al-Din al-Ramli], may Allah be pleased with him. This is proven by the jurists' maxim: 'The loss of a tiny piece from a large limb causes no harm.'"
In cases where there is doubt as to whether the portion cut was large or small, the animal is still deemed valid for sacrifice. It is noted in Hashiyat al-Shubramallisi ‘ala Nihayat al-Muhtaj (Vol.8/P.135):
"This matter requires careful consideration, but the closer and more correct view is that it is valid. This is because soundness is the default state for the animal from which the piece was cut, and it aligns with what usually occurs—namely, that the part removed to help the fat-tail grow larger is naturally very small." And Allah the Almighty Knows Best.