I`m a pious Muslim woman, but my husband isn`t, what should I do?
You should exercise patience, make supplication that Allah guides him to the straight path, and keep advising him kindly.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on combining (jam‘) and shortening (qaṣr) prayers when travel is repeated on a daily basis?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
A traveler is permitted to avail himself of the concessions of shortening and combining prayers once the distance of his journey reaches (81 km) or more. This is on condition that his journey is a permissible one, and that he begins shortening and combining only after setting out and passing beyond the built-up limits of the city in which he resides, or beyond the administrative boundaries of the area where he lives.
Accordingly, if the distance between one's workplace and one's place of residence reaches the distance upon which the concession of combining and shortening depends, then combining and shortening are permissible once he leaves the built-up area, even if this travel is repeated on a daily basis.
Ash-Shirbīnī (raḥimahullāh) said: "It is permissible to combine Ẓuhr and ‘Aṣr, either as an early combination (taqdīm) in the time of the first, or as a delayed combination (ta'khīr) in the time of the second; and likewise Maghrib and ‘Ishā' — either early, in the time of the first, or delayed, in the time of the second — during a long, permissible journey, in following [the Prophet's practice]. As for the delayed combination, it is established in the two Ṣaḥīḥs from the ḥadīth of Anas and Ibn ‘Umar (raḍiyallāhu ‘anhum). As for the early combination, Ibn Ḥibbān and al-Bayhaqī graded it ṣaḥīḥ from the ḥadīth of Mu‘ādh, and at-Tirmidhī graded it ḥasan." [Quoted with slight abridgment from Mughnī al-Muḥtāj, Vol.1/p.529]
The conditions for combining and shortening have already been explained in Fatwa No. 14 and Fatwa No. 842. And Allah, the Exalted, knows best.
Is the multiplication of reward for prayer in the sanctuaries of Makkah and Madīnah limited to the obligatory prayer, or does it include the voluntary prayer as well?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is no difference between the obligatory (farḍ) and the voluntary (nafl) prayer in the ḥadīth on the multiplication of reward in the two Sanctuaries (al-Ḥaramayn), because the authentic ḥadīths are unrestricted and general in wording. It is therefore not permissible to restrict or specify them without evidence. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “Our school holds that the superiority of prayer in the two mosques of Makkah and Madīnah is not limited to the obligatory prayer, but includes both the obligatory and the voluntary.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.8/p.476]
The multiplication of reward applies to whoever prays in al-Masjid al-Ḥarām or anywhere within the sanctuary (ḥaram). Al-Shirwānī (may Allah have mercy on him) said: “The more correct view according to al-Nawawī is that the multiplication of the prayer’s reward covers the whole sanctuary, and is not limited to the mosque, nor to Makkah itself.” [Tuḥfat al-Muḥtāj with the glosses of al-Shirwānī and al-ʿAbbādī, Vol.10/p.95]. And Allah Almighty knows best.