For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on seeking forgiveness between the two Friday sermons?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible to seek forgiveness (Istighfar) between the two Friday sermons (Khutbatayn), and it does not invalidate the Friday prayer (Salat al-Jumu'ah). Furthermore, it is not disliked (Makruh) to speak before the sermon, after it, or between the two sermons. Likewise, it is not disliked for one who enters during the sermon to speak if there is a need for it, provided he has not yet taken a place and settled into it. And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling on fasting the six days of Shawwal?
Fasting the six days of Shawwal is Sunnah. The Prophet ﷺ said: "Whoever fasts Ramadan and then follows it with six days of Shawwal, it is as if they have fasted for a lifetime." [Narrated by Muslim]
This is because fasting one month of Ramadan is rewarded as fasting for ten months, and the six days are equivalent to sixty days, completing a full year of fasting.
The imam recited a verse containing a prostration of recitation (*sajdat al-tilāwah*) but did not prostrate. After the imam's *salām*, a follower (*maʾmūm*) performed a prostration of forgetfulness (*sujūd al-sahw*) because the imam had not performed the prostration of recitation. Is it permissible to go against the imam in this way?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is no sin on the imam if he omits the prostration of recitation (sujūd al-tilāwah), even deliberately. The maʾmūm (the one following the imam) is obliged to follow the imam in the prayer, so if the imam does not perform the prostration of recitation, it is not permissible for the follower to prostrate, because the imam is appointed only to be followed.
If the follower introduces a prostration after the imam’s salām but before his own salām, in a case where there is no prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw), his prayer is invalidated if he knew it to be prohibited. Otherwise, he is excused on account of his ignorance and his prayer is not invalidated.
It is stated in Ḥāshiyat al-Imām al-Jamal ʿalā Fatḥ al-Wahhāb: “His statement: ‘So the omission of the hayʾāt (the non-essential sunnahs of the prayer) is not compensated for by prostration; if one prostrates for any of them deliberately, his prayer is invalidated, unless he is excused due to his ignorance.’”
Since this issue is one that is hidden from the laymen, as it is among the subtleties of knowledge, and the laymen are excused for ignorance of whatever is of such a nature, and their act of obedience is not invalidated because of it, it may be said that the prayer of one who has not acquired knowledge of this issue is not invalidated, with the necessity of learning the rulings remaining. As for after knowing it, the prayer is invalidated. And Allah Almighty knows best.