What is the ruling on fasting?
Fasting in Ramadan is an individual obligation (Fard ‘Ayn) upon every mature, sane Muslim who is capable of fasting.
Fasting can also be recommended (Mustahabb), such as voluntary fasting on Mondays and Thursdays, fasting on the Day of Arafah for those not performing Hajj, and fasting on Ashura.
Fasting can be prohibited (Haram), such as fasting on the two Eid days, the Day of Doubt (Yawm al-Shakk), and the Days of Tashreeq.
Some types of fasting are disliked (Makruh), such as singling out Friday or Saturday for fasting without a specific reason and fasting on the Day of Arafah for a pilgrim.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
I broke my oath and am now obligated to pay the expiation for a broken oath (kaffārat al-yamīn). Would it be valid to fulfill this by inviting the poor and needy to a meal for them to eat from?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
The expiation for a broken oath (kaffārat al-yamīn) is given to the poor (fuqarā') and needy (masākīn), and it must be given in the form of ownership (tamlīk) transferred to them of the required amount — namely, one mudd of the staple food of the locality, or its equivalent monetary value. It isn`t valid to invite the poor or needy to a meal prepared for them to eat from, as this does not constitute "ownership" (tamlīk) but merely "permission to partake" (ibāḥah).
Imam al-Shirbīnī (may Allah have mercy on him) said: "What is intended is that ownership be transferred to them; therefore, providing them with lunch or dinner [as a meal to eat from] isn`t valid." [Summarized from Mughnī al-Muhtāj,Vol. 5/P.50]. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on congratulating others on the arrival of Ramadan?
Congratulating others on the arrival of Ramadan is permissible.
If someone does it to express their love for worship and the blessings of Ramadan, and congratulates their fellow Muslim, they have done something good.
The Prophet ﷺ said: "Shall I not tell you something that, if you do it, you will love one another? Spread peace (Salam) among yourselves." [Narrated by Muslim]
Giving Salam is a prayer for peace and safety.