What is the ruling on the intention of fasting, where is its place, and when is its time?
The intention is a pillar of acts of worship; it is essential, and worship is not valid without it.
Its place is in the heart, and verbalizing it is recommended so that the tongue reminds the heart. Its meaning is to be determined to abstain from nullifiers of fasting during the upcoming day with the intention of worship and obedience to Allah Almighty. This meaning is naturally present in every Muslim on every night of Ramadan, so there is no need for obsessive doubts. If one says, "I intend to fast tomorrow for the sake of Allah," it removes any doubts.
Its time is from after sunset until before the true dawn.
Is it enough to say Tasbeeh (Saying Subhaana Rabbiya Al-‘Atheem during Rukoo`, and saying Subhaana Rabbiya Al-A‘laa during Sujood ) once, or twice during Rukoo`(Bowing in prayer) and Sujood (Prostration)?
All perfect praise be to Allah, The Lord of The Worlds Yes, saying Tasbeeh once during Rukoo` and Sujood is enough, provided that the worshiper`s attentiveness of the heart isn`t undermined during each. As regards the recompense, it depends on the number of Tasbeeh. And Allah Knows Best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on waiving a debt owed by a debtor and counting it toward zakāh?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Waiving a debt owed by a debtor, with the intention of counting it toward zakāh, does not fulfill the zakāh obligation. Rather, it constitutes an ordinary act of charity, for which Allah rewards the giver generously — since one of the conditions for the validity of zakāh is that the person paying it must form the intention of zakāh at the actual moment the wealth is paid out. In this case, the debt has already been established as a standing obligation upon the borrower, so it is not valid to simply redirect the intention toward zakāh after the fact.
It is preferable, instead, for the creditor to first collect the debt from the debtor, and then return to him the amount of money he is required to pay as zakāh — or a portion of it — if the debtor happens to fall under one of the eight categories that Allah, the Exalted, has commanded be given from zakāh.
It is stated in ‘Umdat as-Sālik, from the books of the Shāfi‘ī school: "If someone gives [money] to a poor person, stipulating that the recipient return it to him in payment of a debt owed to him, or says, 'I am making what you owe me into zakāh, so take it [as such]' — this is not valid. But if he gives it to him with the [unstated] intention that the recipient will use it to repay him, or says, 'Repay what you owe me, so that I may [then separately] give it to you as zakāh,' or the debtor himself says, 'Give it to me, so that I may [then] repay you with it' — this is valid, and there is no binding obligation for the recipient to actually fulfill this [informal understanding]." And Allah, the Exalted, knows best.