For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
If someone regularly fasts the six days of Shawwal, are they obligated to fast them every year?
A person is not obligated to fast the six days of Shawwal every year, even if they have made it a habit. However, someone who regularly performs a good deed should not abandon it as long as they are able.
What is the ruling on performing Tahajjud after the Witr?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible for one who has prayed the Witr to perform voluntary (Nafl) prayers after it. However, it is preferable for the Witr to be the final prayer of the night. Therefore, if a person is confident that they will wake up during the night for Tahajjud, it is recommended for them to delay the Witr until after the Tahajjud. Conversely, if one fears they may not wake up, they should perform the Witr before sleeping.
Al-Khatib al-Shirbini (may Allah have mercy on him) stated: 'It is not disliked (Makruh) to perform Tahajjud after the Witr, but it is not recommended to do so intentionally.' [Mughni al-Muhtaj, Vol. 1/P.454]. And Allah the Exalted knows best."
What is the ruling on combining more than one intention in the prayer, such as combining the *sunnah* of wuḍūʾ with the pre-Dhuhr *sunnah*, or combining the *sunnah* of greeting the mosque (*taḥiyyat al-masjid*) with the pre-Dhuhr *sunnah*?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Combining two intentions in a single act of worship, which some jurists call the “overlapping of acts of worship”, has several cases and precise rules. These can be consulted in the books of legal maxims, such as al-Manthūr fī al-Qawāʿid al-Fiqhiyyah by al-Zarkashī and al-Ashbāh wa’l-Naẓāʾir by al-Suyūṭī. Among the most important of these rules:
First: If all of the acts of worship that one wishes to combine under one intention are obligatory, the intentions do not overlap. An example is combining the intention of the obligatory ʿAṣr prayer with that of the obligatory Dhuhr prayer. The intentions do not overlap in this case.
Second: If the two acts are specified supererogatory prayers (nawāfil muqayyadah) that are aimed at in themselves because of a particular time, occasion, or cause, or if they are an obligatory prayer and a specified supererogatory prayer, the intentions again do not overlap. An example is the Duha prayer, which may not be combined with, for instance, the regular sunnah of Dhuhr.
It is stated in Bushrā al-Karīm: “Whatever is not, in meaning, an absolute voluntary prayer, such as the Duha sunnah… is not subsumed under another. Rather, if he intends something else along with it… the prayer is not validly entered. This is because combining two obligations, two specified supererogatory prayers, or an obligation and a specified supererogatory prayer invalidates the prayer in cases not built upon overlapping, as ritual purification (ṭahārah) is.”
Third: If the two acts are absolute voluntary prayers (nawāfil muṭlaqah), or one of them is, where the texts of the Sharīʿah show that the aim of the voluntary act is to fill the time with worship, then overlapping of intentions is permissible. An example is the obligatory Dhuhr prayer together with the sunnah of greeting the mosque (taḥiyyat al-masjid). And Allah Almighty knows best.