What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on a woman who learns of her divorce or her husband's death after her *ʿiddah* has ended? And does the *ʿiddah* of a woman who abandoned mourning (*iḥdād*) for the whole period of the *ʿiddah*, or part of it, still end, even though she knew that abandoning it is forbidden?**
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The waiting period of a widow who is not pregnant is four months and ten days, based on the saying of Allah Almighty (which means): “And those of you who die and leave wives behind, they shall wait concerning themselves for four months and ten days” [al-Baqarah/234]. If she is pregnant, her ʿiddah ends with the delivery of her child. The ʿiddah is calculated by lunar months and begins from the date of death.
If her ʿiddah ends before she learns of her husband’s death, or of his divorcing her, she does not observe the ʿiddah upon learning of it, because her ʿiddah has already ended.
It is stated in al-Bayān fī Madhhab al-Imām al-Shāfiʿī (Vol.11/p.41), one of the books of the Shāfiʿī school: “If a man divorces his wife, or dies while he is absent from her, her ʿiddah is from the time of the divorce or from the time of death. If she does not know of the divorce or the death until her ʿiddah period has ended, then her ʿiddah has ended. If she learns of it before the end of the ʿiddah period, she completes her ʿiddah counting from the time of the divorce or death.”
As for a woman who abandoned mourning throughout the ʿiddah while knowing that it is forbidden, she is sinful, although her ʿiddah has nonetheless ended. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on following the actions of the imam in prayer and how this following is achieved?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The follower (ma'mum) is required to follow his imam in the actions of the prayer. This "following" (mutaba'ah) means that the follower performs each action of the prayer after the imam has begun it but before he has finished it. For example, the follower bows (in ruku') after the imam has reached the position of bowing, then rises after the imam has risen. The Prophet, peace and blessings be upon him, said: "The imam is only appointed to be followed, so when he says the takbir, say the takbir; and when he bows, then bow; and when he prostrates, then prostrate" (agreed upon, i.e., reported by both al-Bukhari and Muslim).
It is stated in Mughni al-Muhtaj (1/505): "Among the conditions of valid congregational prayer (iqtida') is following the imam in the actions of the prayer... meaning that following the imam is obligatory in the physical actions of the prayer, not in its verbal utterances... Complete following (kamal al-mutaba'ah) is achieved when the follower's beginning of an action comes after the imam's beginning of that same action, while the follower's beginning of the action precedes the imam's completion of it" — end of quote, with slight paraphrasing.
And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible for a woman to give the ransom (Fidyah) for breaking her fast to her granddaughter (her son`s daughter)?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible for a woman to give the ransom (Fidya) for breaking her fast in Ramadan to her granddaughter (her son’s daughter), provided that the girl is poor and her basic needs are not being met by the maintenance (Nafaqah) of those who are lislamically obligated to provide for her. And Allah the Exalted knows best.