Are the mother's maternal and paternal uncles, and the father's maternal and paternal uncles, considered among the unmarriageable kin (Maharim)?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
A mother’s maternal uncle and her paternal uncle, as well as a father’s maternal uncle and his paternal uncle, are all considered among the unmarriageable kin (Maharim). And Allah the Exalted knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
When is Istikharah (guidance prayer) Du`a offered, before Tasleem (saying asalamu alikum warahmatu allah wa barakatuh to end the prayer), or after it?
It is offered after Tasleem.
What is the ruling on a suitor (khāṭib) going out alone with his fiancée before the marriage contract is concluded?
It is unlawful for a suitor, prior to the marriage contract , to do anything that would be unlawful for any non-maḥram man — including touching his fiancée, being secluded with her (khalwah), or seeing her without her complete sharī‘ah-compliant covering — even after the recitation of al-Fātiḥah (This is a cultural custom to seek Allah's blessing (barakah) and mark mutual consent) and the family's approval [of the engagement]. This is because the engagement, without the formal marriage contract, does not render unlawful matters permissible. And Allah, the Exalted, knows best.