Is it permissible for a woman to uncover her face while performing Umrah (minor Hajj)?
The woman while in a state of Ihram (ritual consecration) is obligated to uncover her face and hands, but at the same time permitted to let her head-covering garment drape from her head down over her face when non-Mahram (i.e., marriageable) men pass by her. And Allah Knows Best.
What is the age of the Aqiqa or the Udhiyah?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The minimum age for a sacrificial animal (Udhiyah) and the birth sacrifice (Aqiqa) is as follows:
Camels: Five years old, entering their sixth year.
Cattle and Goats: Two years old, entering their third year.
Sheep: One year old, entering their second year; however, it is permissible for a sheep to be six months old provided it is large in size and plump.
And Allah the Exalted knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible for the children of a deceased father to settle his debt from the Zakah (obligatory charity) money due on them?
It is impermissible to use the Zakah of one`s money for settling the debts of the deceased. However, children should settle the debts of their deceased parents out of filial piety. And Allah Knows Best.