What is the ruling on water that contains ornamental fish — does it become impure on account of their waste?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
The water in a pond containing ornamental fish is pure so long as it has not been altered, for a small amount of fish waste (rawth) is pardoned and overlooked — provided it does not change the water.
It is stated in Ḥāshiyat al-Jamal ʿalā Sharḥ al-Manhaj (Vol.1/P.178): "A small amount of hair from a non-edible animal is pardoned, as is a small amount of hair from a riding animal — on account of the hardship involved in avoiding it — and likewise a small amount of fish waste is pardoned, unless it alters the water." And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on working in hotels?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible to work in hotels, restaurants, and shops in jobs that involve no direct handling of forbidden things and do not assist in them, such as administrative work.
As for jobs in which one directly handles forbidden things or assists in them, such as serving, transporting, or purchasing alcohol, receiving payment for it, or agreeing to buy it, working in them is forbidden, based on the saying of Allah the Mighty and Majestic: “And cooperate in righteousness and piety, but do not cooperate in sin and aggression. And fear Allah; indeed, Allah is severe in penalty.” [al-Māʾidah/2]
The basic nature of the work of hotels and restaurants is permissible, and the sin of any forbidden element that arises incidentally in some of what takes place in a hotel or restaurant is borne by those who run it.
The scholars have also permitted dealing with one whose lawful wealth is mixed with unlawful wealth, as previously explained in Fatwa no. (
2697). And Allah Almighty knows best.
Is it permissible for one who sacrifices on behalf of another, with the latter's permission, to eat from the sacrifice?
It is permissible for someone who sacrificed on behalf of another with their permission to eat from it with their permission, and they stand in their place (act as their representative) in distributing it.
It is stated in Nihayat al-Muhtaj ila Sharh al-Minhaj (Vol.8/P.141): "And he—meaning the one sacrificing on his own behalf, provided he has not apostatized—has the right to eat from a voluntary sacrifice and his sacrificial gift; rather, it is recommended. As for an obligatory sacrifice, it is forbidden for him to eat from it, whether it was designated as such initially or as a liability in his dhimmah. And excluded by what has preceded is if he sacrifices on behalf of another, or if he apostatized, then it is not permissible for him to eat from it, just as it is absolutely impermissible to feed a disbeliever from it."(The text I found indicates the impermissibility of eating) ???
And it is stated in Hashiyat al-Jamal ‘ala Sharh al-Manhaj (Vol.5/P.262): "If a person offers a sacrifice on behalf of a living person with their permission, does he act as their representative in distributing it—on the grounds that permission to sacrifice is permission to distribute it—or does it depend on their explicit permission? This requires consideration, but the first view is not far-fetched." And Allah the Almighty knows best.